ZAŠTIĆENE ŽIVOTINJE

SERIJSKI UBOJICA VUKOVA U TOSCANI Sedam vukova je ustrijeljeno, a jedan je ugušen!

Vukovi su u Toscani ponovno naseljeni uz pomoć fondova EU devedesetih godina prošloga stoljeća iz planina regije Abruzzo

Toscana, jedna od najpopularnijih talijanskih turističkih destinacija, posljednja dva mjeseca suočava se s nesvakidašnjim problemom – serijskim ubojicom vukova. Od početka studenog pronađeno je osam ubijenih vukova, koji su u Italiji kao i u Hrvatskoj zakonom zaštićeni kao ugrožena vrsta. Samo prošloga tjedna pronađena su tri vuka.

Svi ubijeni vukovi su pažljivo izloženi na mjestima na kojima će ih vidjeti veliki broj ljudi – trgovima gradova ili, kako je bilo u jednom od slučajeva, na stubama kazališta. To pokazuje kako je vjerojatno riječ o nekoj vrsti prosvjeda. Sedam vukova je ustrijeljeno, dok je jedan ugušen. Pretpostavlja se da vukove ubija neki od frustriranih uzgajivača ovaca.

Vukovi su u Toscani ponovno naseljeni uz pomoć fondova EU devedesetih godina prošloga stoljeća iz planina regije Abruzzo. Procjenjuje se kako je populacija vukova u Toescani dosegla oko 230 jedinki, a slučajevi krivolova posljednjih su godina postali sve rjeđi. Čopori obično žive u višim područjima Apenina, ali zbog zime se spuštaju do poljoprivrednih područja. No, u posljednje dvije godine vukovi se viđaju u sve nižim područjima, a samo je u 2012. godini prema službenim podacima bilo oko tisuću napada na ovce i drugu stoku. Učestali napadi u međuvremenu su, navodno, desetkovali stada ovaca u obalnoj regiji Maremma. Pokušaji da se ograniče napadi vukova, uključujući zamke i posebno obučene pse, nisu se pokazali uspješnima.

- Ubijanje vukova zabrinjava, ali bilo bi neodgovorno zabijati glavu u pijesak i ne priznati da su ti slučajevi znak frustracije poljoprivrednika – kazao je za medije zastupnik Luca Sani, predsjednik parlamentarnog odbora za poljoprivredu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:00