BANSKI DVORI ŽELE STATI NA KRAJ REKORDNOJ NELIKVIDNOSTI

Čačić: Ne samo da će država plaćati svoje obaveze, nego će 10% plaćati AVANSNO!

Mijenjat će se i Zakon o sigurnosnim provjerama, a u Sabor je upućen i prijedlog zakona o zaštiti oznaka izvornosti prehrambenih proizvoda
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Država će u ugovorima koje kao naručitelji sklapaju proračunski korisnici i državna poduzeća ubuduće avansno plaćati 10 posto ugovorene cijene. Današnja je to odluka Vlade , kojom Banski dvori žele stati na kraj rekordnoj nelikvidnosti.

"Vlada koja ne plaća na vrijeme šteti društvu, i to se, na žalost, događalo. Ovdje idemo u poptuno suprotnom smjeru: ne samo da ćemo plaćati svoje obveze, nego ćemo plaćati i avansno“, objasnio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Vlada je u Sabor uputila prijedlog zakona kojim se uređuje zaštita oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda . Time će se, tvrde u Banskim dvorima, hrvatskim proizvođačima omogućiti ista zaštita kao i ona koju uživaju proizvođači u zemljama Europske Unije, s čijim je propisima ovaj zakon usklađen.

Na popisu registriranih autohtonih proizvoda početkom ove godine bilo je sedam proizvoda – istarski, krčki i drniški pršut, zatim, varaždinsko zelje, poljički soparnik, meso zagorskog purana i lički krumpir. U postupku objave tog statusa u Narodnim novinama još su četiri proizvoda – ekstradjevičansko maslinovo ulje s Cresa, ogulinski kiseli kupus, dalmatinski pršut i baranjski kulen, dok je dalmatinsko maslinovo ulje u postpku rješavanja prigovora.

U postupku rješavanja je sedam proizvoda – paški sir i dalmatinska maraska, te vodnjansko i istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, kao i djevičansko maslinovo ulje Valalta i Tar - Poreč, ali i virovitička paprika. Za cetinski sir, drniški pršut i pašku morsku sol oznake su proglašene ništavnima, dok je za krčko ekstra djevčansko malsinovo ulje odbačen zahtjev, a za slavosnki domaći kulen zahtjev je obustavljen.

Mijenjat će se Zakon o sigurnosnim provjerama

Vlada će mijenjati Zakon o sigurnosnim provjerama, najavio je danas premijer Zoran Milanović u odgovoru na zastupničko pitanje Josipa Đakića o sigurnosnim provjerama državnih dužnosnika.

„Mi ćemo taj zakon malo prilagoditi realnosti. Ljude koji stupaju na dužnost treba provjeriti, ali baš da ćemo dopustiti cvjetajuću industriju sigurnosnih provjera, to nećemo. Zato ćemo zakon mijenjati“, kazao je Milanović.

Premijer je priznao da ga je Đakićevo pitanje na aktualnom satu u Saboru zateklo jer je bio nesvjestan postojanja takve zakonske odredbe.

Končarovoj tvrtki koncesija za projekt Sv. Katarina - Monumenti

Vlada je odlučila dati koncesiju na pomorsko dobro na lokaciji Sv. Katarina - Monumenti u Puli tvrtki Danka Končara Kermas Vod Četiri, koja je registrirana u Vodnjanu.

Radi se o jednom od ključnih projekata u sklopu Brijuni Rivijere. Končar će na tom prostoru, veličine 344.660 četvornih metara, graditi luku nautičkg turizma i ostale prateće objekte. Državi će za to plaćati koncesijsku naknadu.

Od dvije ponude koje su stigle za projekt Sv. Katarina - Monumenti, samo je Končarova ocijenjena valjanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:24