STRAVA U SLAVONSKOM BRODU

Je li tragedija mogla biti spriječena: Kako je umrla beba ni obdukcija nije otkrila!

 Danijel Soldo/CROPIX

Otac djevojčice koja je 27. prosinca iz još nepoznatog razloga preminula u Slavonskom Brodu u dobi od tri mjeseca još je u pritvoru, ali ne zbog smrti bebe, već zbog teškog zlostavljanja drugog djeteta, 2,5-godišnje kćeri koja je istoga dana u teškom stanju stigla u bolnicu.

Prijavljen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja te nasilničkog ponašanja prema supruzi. Supruga je na slobodi, a kriminalistička istraga njezine uloge u cijelom slučaju još traje.

HOROR U SLAVONSKOM BRODU Bivši suprug: 'Dijete je bilo u šoku! Spavala je po šupama, tavanu, gurao joj je vrećice u usta...'

Djeca iz bivših veza nevjenčanog para smještena su kod očeva i majki, jedno je dijete u udomiteljskoj obitelji, a 2,5-godišnja djevojčica, kojoj je biološka majka umrla, još je u bolnici. Lijepo se oporavlja, bolje od očekivanja liječnika, no socijalna služba još nije odlučila gdje će je smjestiti pa je bolnica ne otpušta. Sukus je to strašne tragedije iza koje su ostale još brojne nepoznanice.

Uglavnom se odnose na odgovornost nadležnih službi u Slavonskom Brodu, a glavno je pitanje: je li tragedija mogla biti spriječena?

KLJUČNA PITANJA U SLUČAJU BROD

1. Od čega je umrla tromjesečna beba donesena u bolnicu 27. prosinca?

- Obdukcija je utvrdila da dijete koje je majka mrtvo donijela 27. prosinca u slavonskobrodsku bolnicu nije umrlo nasilnom smrću, što u prijevodu znači da nije izravno ubijeno. No, koji je uzrok prirodne smrti tromjesečne bebe? Radi li se o iznenadnoj dojenačkoj smrti (SIDS), koja je najčešći uzrok smrti djece dojenačke dobi, a čiji su uzroci medicini još nepoznati, ili, primjerice, pothranjenosti, dehidriranosti ili pothlađenosti? Obdukcija je to trebala jasno reći, a nije. Policija, kako su nam rekli, nije dobila nalaz obdukcije iako im se u sličnim slučajevima uvijek dostavi. Nadležno Državno odvjetništvo navodno je poslalo nalog da im se dostavi nalaz, ali on još nije stigao. Neslužbeno doznajemo da im je bolnica odgovorila da još nije dovršeno određeno vještačenje. I o nalazu obdukcije ovisit će hoće li policija protiv majke podizati kaznene prijave te hoće li oca teretiti i za kršenje obiteljskih obveza sa smrtnom posljedicom, za što je propisana kazna do pet godina zatvora.

2. Je li majka učinila sve što je mogla da spriječi nasilje nad djecom i da ih zaštiti? Ustanovljeno je da je djecu u dobi do četiri godine satima ostavljala samu u stanu te da su djeca bila pothranjena i krajnje zanemarena.

- Majka još nije ni za što optužena. Roditelj je dužan učiniti sve da zaštiti dijete od zlostavljanja, a ako to ne učini, automatski je počinio kazneno djelo. Majka je navodno i sama bila žrtva partnerova nasilja, čime je bitno umanjena njezina odgovornost i mogućnost za zaštitu djece. Međutim, teško je naći opravdanje za njezinu ulogu u pothranjenosti i drugim oblicima zanemarivanja djece.

3. Protiv S. D. vodi se kazneni postupak zbog zanemarivanja i zlostavljanja djece, a optužnicu je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo 11. srpnja 2012. godine. Zašto barem od tada nije pod strogim nadzorom Centra za socijalnu skrb?

- Prema dostupnim informacijama, S. D. je bio nasilan prema djeci svoje nevjenčane supruge iz bivših brakova. Zbog toga je optužen prošlog ljeta, a troje djece izdvojeno je iz obitelji i dodijeljeno na skrb očevima. Izdvajanje djece naprosto nije moguće bez intervencije Centra za socijalnu skrb. Dakle, Centar je najkasnije tada dobio informaciju da je S. D. nasilan i da vrlo vjerojatno zlostavlja djecu. Unatoč tome, s njim je ostalo živjeti još djece, a jedno je bilo na putu. Minimum postupanja CZSS-a u takvom slučaju - u kojem uz nasilnog čovjeka, kazneno optuženog za zlostavljanje djece, ostavlja u istoj zajednici još djece - izricanje je nadzora nad roditeljskom skrbi. Radi se o blažoj obiteljsko-pravnoj mjeri čiji je cilj da socijalna služba periodično dolazi u obitelj, nadzire situaciju te savjetima (po potrebi i sankcijama) pomaže roditeljima da se adekvatno brinu o djeci. Ta je mjera nezaobilazna u slučajevima poput S. D., a izriče se i u mnogo blažim slučajevima, poput, primjerice, nekvalitetnog razvoda roditelja.

4. Centar za socijalnu skrb, tvrde naši sugovornici, obaviješten je u više navrata o nesređenim obiteljskim prilikama u kojima žive djeca te o mogućem zlostavljanju - od strane policije, patronažne sestre, obitelji koja je socijalnoj radnici pokazala slike ekstremno zapuštenog, prljavog djeteta s teškom upalom spolovila. Zašto centar nije ušao u obitelj?

- Službenici CZSS-a su navodno nekoliko puta dolazili u unajmljeni stan S. D., no nitko ne bi otvarao vrata, pa bi oni otišli neobavljena posla! Može li to biti opravdanje? Centar za socijalnu skrb ima zakonsku dužnost reagirati na svaku dojavu i zaštititi slabijeg. Reagirati ne znači doći pred ulazna vrata i okrenuti se ako ih nitko ne otvara - to ne nalaže samo profesionalna etika, već i savjest.

5. Policija je izlazila na teren nekoliko puta, ali nije imala sudski nalog pa nije mogla ući u stan!

- Drugim riječima, svi su u Slavonskom Brodu znali da u obitelji u kojoj živi dvoje djece mlađe od tri godine stvari opasno ne funkcioniraju - policija, susjedi, Centar, patronažna sestra, Državno odvjetništvo... ali nitko nije mogao ništa poduzeti!?! Dok jedno dijete nije umrlo, a drugo, u dobi od 2,5 godine, pronađeno polumrtvo, pretučeno i samo u stanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:47