PRVA HNL

FOTO Vulić debitirao pobjedom na Kantridi, Kohorta bojkotirala utakmicu zbog Vojvodine!

Na onom dijelu jugoistočne tribine gdje se okuplja Osijekova Kohorta nije bilo nikoga. Samo transparent "izdali ste klub i navijače, a sa Srbima se igrate braće"
 Vlado Kos/CROPIX

RIJEKA - SPLIT 2-3

Kantrida je zadržala svoj odlični ovosezonski prosjek - 6.000 gledatelja. Vulić je Bijelima suprotstavio "maskiranih" 4-3-2-1, s Vojnovićem u dvojnoj ulozi, centralna špica/ofenzivni vezni. Scoria nije napravio niti jednu promjenu u riječkoj početnoj 3-5-2 postavi.

Split se u Rijeku nije došao braniti nego tražiti put do drugog ovosezonskog gostujućeg remija ili prve pobjede. Prva prigoda bila je domaća, u 14. minuti. Neretljak, nakon kornera, glavom sa 7-8 metara vrlo blizu pored lijeve Vukovićeve vratnice. Odmah potom zicer za Bijele. Benko slijeva utrčava sam prema ST-golu, ali umjesto laganog potkopavanja ide izravno pa mu Vuković ulazi u šut. U 19. Vitaić tuče iz slobodnjaka sa 30 metara, a Lisjak loptu iz lijevih rašlji vadi u korner. Minutu kasnije Rijeka vodi.

Radeljić iz svog 16-erca loptu ne ispucava nego asistira Weitzeru. Slijedi centaršut s lijeve strane, vrhunski, točno na glavu Leona Benka kojega na pet metara od gola Crvenih ne čuva nitko. Udarac ide u donji desni kut, Vuković ga ima na ruci, ali nedovoljno čvrsto - 1:0 za Rijeku!

Slijedi desetak minuta nadmetanja po "ničijoj zemlji", a onda izjednačenje. Belle zdesna, pored Neretljaka, šalje loptu na riječki peterac na kojem potpuno sam (?!) Ante Rebić tek lagano postavlja nogu pred praznom mrežom i postiže najkomotniji gol u karijeri - 1:1!

Cesarec u 34. sa 15 metara puca preko gola, a u posljednjoj minuti prvog dijela Split vodi. Ante Vitaić vrti se oko svoje osi na rubu Rijekinog kaznenog prostora, slabo čuvan nekako uspijeva uputiti udarac, slabašan, ali lopta pogađa Weitzera, vara Lisjaka i završava u domaćoj mreži. Na odmor se ide sa 2:1 za Split!

Scoria je u 54. minuti Weitzera zamijenio Močinićem, a Vulić umjesto Bellea na teren poslao Barabana. Minutu kasnije Rijeka je priču vrhunskim pogotkom vratila u rezultatsku ravnotežu.

Slobodnjak Čavala slijeva, Crveni odbijaju na drugu stranu, Brezovec loptu odmah šalje u Splitov kazneni prostor gdje 19-godišnji stoper Niko Datković strijelac je drugu utakmicu zaredom. Egzekucija u prošlom kolu Istri bila je silno vrijedna, ali ne posebno atraktivna, a je Datković zabio - svjetski gol. U padu, glavom s 12-13 metara gađan i pogođen lijevi gornji kut Vukovićevih vratiju. Fenomenalno! Nakon sat vremena rezultat je 2:2. Sjajna utakmica na Kantridi!

Baraban u 70. minuti ide na Lisjaka, šut zdesna, s 15 metara. Rijekin vratar reagira sjajno no nakon samo tridesetak sekundi postaje riječki tragičar. Splitov korner s desne strane, Robert Lisjak istrčava na 12-13 metara kako bi "izboksao" loptu, ali u tom je bespotrebnom izletu sramotno kratak pa Tomislav Glumac u 71. minuti "ni kriv, ni dužan" postaje strijelac. Glavom, nema udarca - tek dodir i lopta lagano se kotrljajući ide u nebranjenu Rijekinu mrežu - 2:3!

Bijeli su, zapravo, sami sebi dali dva gola. A samom činjenicom da su kod kuće primili tri komada, ispisali su si prvu ovosezonsku domaću "nulu". Split je bio hrabar i dobar, ali nije to bila neka rapsodija, nije se vrhunskom igrom lomilo Rijeku nego je Rijeka večera bila i prosječna, i nesretna i autodestruktivna.

Na Kantridi je odigrana jako zanimljiva utakmica, vidjelo se pet golova i prvu Splitovu ovosezonsku, zasluženu pobjedu. Zoran Vulić klupi se vratio na najbolji mogući način!

SLAVEN BELUPO - CIBALIA 2-1

Slaven Belupo prekinuo je post od četiri utakmice bez pobjede sretnom i spretnom pobjedom nad neugodnom i dobrom momčadi Cibalije.

1:0 - Vugrinec (6-11m)

Igrala se peta minuta kad je Glavica u kaznenom prostoru pao nakon duela s Rugaševićem. Na prvi pogled činilo se da je gostujući branič čisto startao i odnio loptu, no sudac Mlakar iznenadio je većinu prisutnih na stadionu pokazavši na bijelu točku. Siguran realizator bio je iskusni majstor Davor Vugrinec, koji je upisao svoj 134. pogodak u HNL-u.

Rano vodstvo kao da je uspavalo domaću momčad, Cibalia je polako preuzimala inicijativu i sve se više približavala Pelinovim vratima. Dva dalekometna pokušaja imao je Vitaić, ali nije bio precizan, a jedini donekle konkretniji udarac prema vratima gostiju imao je u 18. minuti Glavica, glavom je poslao loptu iznad gola.

Cibalia je imala premoć u sredini terena, nametnula se u Koprivnici kao bolji i konkretniji suparnik, a svi pokušaji Farmaceuta zaustavljani su daleko od opasne zone. U 23. minuti Vinkovčani su imali čisti zicer, Matoš je glavom s lijeve strane servirao loptu Vitaiću, koji sa svega tri metra nije uspio uputiti udarac.

1:1 - Matoš (33-11m)

Cibalia je ipak došla do izjednačujućeg pogotka nekoliko minuta kasnije. U srazu Kokalovića i Mišića sudac je vidio povlačenje domaćeg kapetana i dosudio novi jedanaesterac. Mirisalo je na kompenzaciju, ali snimka će vjerojatno pokazati pravo stanje stvari. Uglavnom, Matoš je pogodio za (prema viđenoj igri zasluženih) 1:1.

Još jednu veliku priliku gosti su imali u 40. minuti, ali je Mišić glavom promašio okvir.

Farmaceuti u nastavak kreću malo odlučnije, Delić i Glavica promijenili su strane, a kod Vinkovčana je Bartolović zamijenio strijelca Mišića. Vugrinec je u 56. minuti opasno tukao iz slobodnog udarca sa 18 metara, gađao je donji lijevi kut, ali je Paradžiković odbio loptu u korner.

U dvije zanimljive situacije našao se Glavica. U 59. minuti lopta ga je iznenadila na tri metra od suparničkih vrata pa nije uspio uputiti udarac, a u 67. je nakon lijepe kombinacije s Vugrincem prošao Župarića i potom pao u kaznenom prostoru Cibalije. Publika je skočila na noge tražeći novi penal, no Mlakar je samo odmahnuo rukom. Još jedna sporna situacija viđena je u 74. minuti, Maras je prošao Mazalovića koji izbija loptu u korner, a domaći traže igranje rukom vinkovačkog libera. Ni od toga nije bilo ništa. Na drugoj strani u 78. minuti Mišić bježi svojim čuvarima i tuče s ruba kaznenog prostora, ali ravno u dobro postavljenog Pelina.

2:1 - Vugrinec (90)

Nakon igranja rukom Ćorića slobodni udarac sa 25 metara iskosa s lijeve strane izveo je velemajstor Davor Vugrinec. Bio je to jak udarac kojeg Paradžiković nije uspio zaustaviti, već je odbio loptu u vlastitu mrežu na opće oduševljenje domaćih navijača.

OSIJEK - ZADAR 2-0

Ni besplatan ulaz, ni činjenica da su Bijelo-plavi u rezultatskom zamahu i u prigodi napredovanja na prvenstvenoj tablici, ništa to nije pomoglo da se na tribinama Gradskog vrta okupi više od uobičajenih i skromnih tek oko 1.500 gledatelja. A na onom dijelu jugoistočne tribine gdje se okuplja Osijekova Kohorta nije bilo nikoga. Samo transparent "izdali ste klub i navijače, a sa Srbima se igrate braće". Bio je to znak protesta zbog zabrane odlaska Kohorti na prijateljsku utakmicu s Vojvodinom prošle subote, kada je tridesetak njenih članova policija vratila s granice.

Početak igre na osječkom travnjaku naznačio je da će se gosti iz Zadra braniti svim sredstvima. Ali, nije im to pomoglo, jer domaćini su rano došli u vodstvo.

1:0 - Pušić (5)

Nakon dugog izostanka zbog ozljede povratnik u momčad Osijeka Domagoj Pušić je zaigrao i već u ranom razdoblju utakmice doveo Bijelo-plave u vodstvo. Dugo je vodio loptu, tražio najbolje rješenje, a onda ga i pronašao. Kada je ušao u kazneni prostor Zadra točnim je udarcem s oko 14 metara zatresao njegovu mrežu.

Rezultatska je prednost igri Osijeka dala potrebnu mirnoću, a Zadar je došao u poziciju da je morao igrati otvorenije nego što je vjerojatno prije utakmice u taktičkom pripremanju za nju to namjeravao činiti. Domaćini su bili oslabljeni i to jako, pa im je rano vodstvo bilo i te kakvo ohrabrenje i olakšanje. A da se u izdanju i sastavu s kojim su istrčali na teren teško mogu predstaviti u osobito lijepom svjetlu ubrzo se pokazalo. Nije bilo u njihovoj igri tečnosti i puno se toga svodilo na jalovo kruženje s loptom oko kaznenog prostora gostiju i čekanje njihove pogreške. Zadar je bio u potpunosti neopasan. Primorala je ta činjenica i gostujućeg trenera na prvu izmjenu već u 37. minuti. Nezapaženog Tokića je u tom trenutku zamijenio iskusni Surać koji je zasigurno imao zadaću povezati rastrgane redove svoje momčadi, jer ona do tada nije izvela niti jednu smislenu akciju. Nije istini za volju ni Osijek do 43. minute, kada je sve začeo iznimnom upornošću kapetan Smoje, nastavio Kvržić, ali i upropastio netočnim dodavanjem u završnici, jer da je uspio loptu poslati do Bagića bila bi to matna pozicija za vratara Gluića.

Po izlasku na teren uoči početka nastavka igre Bijelo-plavi su pozdravljeni pljeskom svojih vjernih navijača, što im je bio znak da će ih u nastavku pratiti važna podrška s tribina. I trebala im je jer je Zadar u drugo poluvrijeme ušao znatno odlučniji nego što je bio i kako je igrao u prvih 45 minuta. I prvi je put zaprijetio u 47. minuti. Mršić je glavom pokušao ugroziti vratara Vargića, ali je njegov udarac zamalo samo bio neprecizan. Onda je u prigodu došao i Osijek. Vrgoč je poslužio Aleksića na lijevoj strani u 50. minuti, ovaj odlično ubacio za Bagića koji je sa samo pet metara pucao preko vrata. Igralo se brže, življe i u sredini terena puno ravnopravnije nego u prvom poluvremenu. Zadar nije imao što čuvati, želio je i pokušavao ići u napad. Osijek je odgovorio tražeći prostor za kontranapad. Igra je postala puno gledljivija i zanimljivija. Prahić je imao loptu na glavi u 56. minuti, ali pucao je loše, pa posla za vratara Vargića nije bilo. Bilo je, međutim, u 61. minuti. Samo što je ušao u igru trenutak prije toga Perica je odlično pucao glavom s pet metara, a Vargić sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Zadar se ohrabrio i postao napadački sve poduzetniji. Ipak, prigodu za pogodak u jeku njegovih napada imao je domaćin. Kvržić je u 66. minuti pronašao Novakovića na polovici Zadra, a ovaj izbjegao zaleđe i uputio se sam u kazneni prostor gostiju. Međutim, iako je bio oči u oči s vratarom Gluićem, a svi su već vidjeli loptu u njegovoj mreži, Novaković je pucao pokraj vrata. Na sreću po njegovu momčad nije bilo kobnih posljedica. Bijelo-plavi su novim pogotkom potvrdili zasluženost pobjede.

2:0 - Pongračić (81)

Lukić je pronašao Pongračića na lijevoj strani, a ovaj se sjurio u kazneni prostor i točnim udarcem svladao vratara Gluića.

Imao je Zadar nakon toga vrlo izglednu prigodu. Antonio Mršić je sve dobro učinio, ali još se jednom ispriječio odlični vratar Vargić koji je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:37