TAJNI PLAN

Specijalna Čačićeva operacija štednje: 10.000 državnih službenika ostaje BEZ POSLA u sljedećih 12 mjeseci

Vlada će s Royal međugeneracijskom solidarnošću rješavati dokup mirovine za sve koje mogu poslati u raniju mirovinu
Opatija, 020412.U organizaciji Veleposlanstva SAD-a u opatijskom hotelu Ambasador svecano je otvoren dvodnevni Ron Brown Forum pod nazivom Gospodarske mogucnosti na razini opcina. Uz brojne predstavnike lokalnih uprava i samouprava te poslovne ljude iz regije i SAD-a, forumu su prisustvovali i potpredsjednik vlade Radimir Cacic, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, senator s Aljaske Marko Begich i americki veleposlanik James Foley. Na slici: Radimir Cacic.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX

U sljedećih godinu dana državnu i javnu službu napustit će najmanje 10.000 ljudi, neslužbeno se može čuti u Ministarstvu gospodarstva . Pola od tog broja otpada na radnike na određeno vrijeme i honorarce čije je otpuštanje najavljeno već nekoliko puta. Njih je najjednostavnije otpustiti, ali i najjeftinije, jer s istekom ugovora nemaju nikakvih materijalnih prava, odnosno potraživanja. Drugih 5000 odnosi se na stalno zaposlene na neodređeno vrijeme, no i u tom slučaju klasičnih otkaza bit će izuzetno malo i, prema sada dostupnim podacima, dobit će ih samo oni koji na godišnjim evaluacijama dobiju negativnu ocjenu. Većina i dalje ne vjeruje da je takav scenarij moguć jer je posljednji put negativnu ocjenu osoba u državnoj službi dobila 2005. godine!

Čačićeva najava

Najveći će dio stalno zaposlenih iz državne službe otići u mirovinu: dio, kad steknu uvjete za punu starosnu mirovinu (60,5 godina za žene, 65 za muškarce i najmanje 15 godina staža, op. a.), a dio kad steknu uvjete za prijevremenu mirovinu (55,5 godina za žene, 60 godina za muškarce sa 30,5, odnosno 35 godina staža).

Za one s uvjetima za prijevremenu mirovinu, nedavno je najavio prvi potpredsjednik Radimir Čačić, ići će se u posao s Royal međugeneracijskom solidarnošću, odnosno na dokup mirovine. U vezi s tim ovih će se dana u Ministarstvu gospodarstva održati i nekoliko sastanaka.

Dodatak na mirovinu

Sutra bi se, tako, trebao naći s predsjednikom Uprave Royala Ivom Bulašom s kojim će raspravljati modele dokupa mirovine. Riječ je o izvorno hrvatskom modelu otpremnine za radnike koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, na koju poslodavac ne plaća porez, niti je u gotovini isplaćuje radniku, već ona služi kako bi umirovljenici koji su zbog otkaza završili u mirovini primali penziju kao da su na svojim radnim mjestima dočekali punu starosnu mirovinu.

- To je dodatak na mirovinu koji se isplaćuje doživotno, a nakon smrti u razmjernom dijelu kao dio obiteljske mirovine nasljednika - pojasnio je Bulaš.

Sporazumni raskid

U 22 godine, koliko Royal postoji, dokup mirovine napravilo je 250 poduzeća za nešto više od svojih 4500 radnika.

- Prosječni iznos za dokup mirovine je 100.000 kuna, a prosječni dodatak od 450 do 500 kuna, ovisno o slučaju. Taj se iznos indeksira dva puta godišnje za onaj postotak koji izračuna Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Tako su, primjerice, od 1994. do 2009., paralelno s mirovinama, i dodaci iz Royala rasli za čak 231 posto - govori Bulaš i napominje kako radnici kojima poslodavac dokupi mirovinu de facto ne dobivaju otkaz, već sporazumno raskidaju radni odnos zbog odlaska u mirovinu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:30