USKLAĐIVANJE CIJENA

Od 1. srpnja jeftinije telefoniranje i surfanje u roamingu za stanovnike EU

 Zoran Kusalo / CROPIX / CROPIX
Prema novim pravilima cijena jednog megabajta neće smjeti biti viša od 70 centi, a cijena poziva 29 centi. Na navedene cijene obračunava se PDV

Europska Unija je naredila telekomunikacijskim operaterima da od 1. srpnja spuste cijene poziva i podatkovnih paketa u roamingu (inozemstvu).

Prema novim pravilima cijena jednog megabajta neće smjeti biti viša od 70 centi, a cijena poziva 29 centi. Na navedene cijene obračunava se PDV.

Još jedna zanimljiva novost je mogućnost izbora operatera prilikom dolaska u stranu zemlju, to znači da će korisnici moći sami odabrati od kojeg operatera žele dobiti usluge kada su na putovanju.

Od 2014. godine kupci će moći prije odlaska u inozemstvo izabrati operatera s najpovoljnijim tarifama u inozemstvu bez promjene broja.

Ovim potezom želi se stvoriti veća konkurencija što bi za posljedicu imalo i spuštanje cijena.

Cilj smanjivanja cijene poziva, a posebno internetskog prometa je da se spriječi takozvani "bill sock", odnosno nabijanje visokih telefonskih računa koji nastaju korištenjem u roaumnigu zbog raznih aplikacija (npr. razni zemljovidi i aplikacije za vrijeme) koje koriste podatkovni promet.

Nove cijene trebale bi donijeti uštedu do 1000 eura poslovnim ljudima koji često putuju i koriste se roaming uslugama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24