POLICIJA NAJAVLJUJE AKCIJU ŠIROKIH RAZMJERA

PEDOFILSKI SKANDAL Savile nije bio jedini: Policija će uhititi još dvanaestak TV-zvijezda!

Prema izvješćima, uhićenja će se dogoditi u idućih nekoliko dana. Smatra se da je Savile imao suučesnike
 AP

Scotland Yard je na rubu uhićenja još dvanaestak slavnih imena producentske kuće BBC optuženih za seksualno zlostavljanje, no uz to, danas je također otkriveno da je tamošnja policija imala nevjerojatnih sedam prilika da uhiti pedofila Jimmyja Savilea dok je još bio živ.

Prema izvješćima, uhićenja će se dogoditi u idućih nekoliko dana, otkako se saznalo da je DJ-pedofil seksualno zlostavljao najmanje 300 ljudi jer su mu se seksualni zločini u BBC-u desetljećima tolerirali.

Smatra se da je Savile imao suučesnike, od kojih su neke velike TV-zvijezde, a policija je najavila masovna ispitivanja, te poručila: "Nitko nam neće pobjeći!"

Unatoč trenutnoj akciji, policija je nekoliko puta propustila uhititi Savilea za vrijeme njegova života. Zapovjednik Metropolitan policije Peter Spindler priznao je, iako su u prošlosti tvrdili da nikada nisu imali saznanja o Savileovim seksualnim kampanjama, postojanje dva slučaja u kojima su im se javile dvije žene - jedna za vrijeme 80-ih, druga 2003. godine.

Nevjerojatno, ali jedan od tih napada se navodno dogodio u karavanu u BBC-jevom televizijskom centru.

Izvor blizak istrazi tvrdi da se jedan od policajaca susreo sa Savileom, te ga upozorio da se kloni mladih djevojaka, ali daljnji istražni koraci nisu poduzeti.

Policija iz Surreya odustala je od slučaja iz 2009. godine kad su se istraživala četiri seksualna zlostavljanja, dok je policija iz Jerseya odbacila slučaj navodnog Savileovog silovanja dječaka u domu za djecu.

No policija ovoga puta želi ispraviti stvari, te su razgovarali s više od stotinu žrtava nad kojima je bludničio bolesni radijski voditelj.

Sedam odbačenih slučajeva su:

- Zlostavljanje djevojčice u Savileovom karavanu u BBC-jevom televizijskom centru 1980-ih

- Nekoliko seksualnih zlostavljanje žena u 1970-ima

- Zlostavljanje djeteta u školi u Stainesu, Surrey 1970-ih

- Zlostavljanje djeteta u bolnici Stoke Mandeville 1973.

- Savile je pokušao nagovoriti dijete na seks u školi u Stainesu 1970-ih

- Napad na odraslu osobu u Sussexu 1970.

- Prije četiri godine - optužen da je zlostavljao desetogodišnjeg dječaka o dječjem domu Haut de la Garenne u Jerseyu 1970-ih

Policija tvrdi da su sve istrage napuštene zbog nedostatka dokaza ili žrtve nisu htjele podignuti optužnice, iako iz Scotland Yarda tvrde da ne mogu naći dosje oko slučaja zlostavljanja u karavanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:50