SUKOB NA HRT-U

OTKRIVAMO: ŠEF HRT-a UDVOSTRUČIO SI BUDŽET ‘Želim raspolagati sa 10 mil. kuna, a ne za svaku kunu tražiti dozvolu!’

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman novim Statutom o HRT-u, koji je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jučer podržao, traži da mu se omogući da samostalno, bez suglasnosti Nadzornog odbora HRT-a, raspolaže imovinom, pa i budžetom javne televizijske kuće, u vrijednosti od deset milijuna kuna!

Prekršena procedura

To je dvostruko više od dosadašnjih pet milijuna kuna o kojima je glavni ravnatelj mogao samostalno odlučivati. No, taj prijedlog glavnog ravnatelja Radmana nije naišao na odobravanje većine članova Nadzornog odbora HRT-a, ali se u saborskoj proceduri ipak našla Radmanova verzija Statuta koju je saborski odbor i podržao.

Zaključili su da druga verzija, koju je usvojila većina članova NO-a HRT-a, nije u skladu s procedurom jer ju nije predložio sam ravnatelj. Zato je saborski odbor podržao Radmanovu verziju Statuta o HRT-u.

- Ali mi nismo ni dobili nikakvu drugu verziju. Predsjednik NO-a HRT-a Gotovac rekao je da je odbor usvojio ovu verziju. Nismo mi policija da to istražujemo jer ako najodgovorniji ljudi kažu da je tako, nemamo im razloga ne vjerovati - kazao je predsjednik saborskog odbora Branko Vukšić.

Glavni ravnatelj Radman pojasnio je odboru zašto predlaže da samostalno, bez NO-a HRT-a, odlučuje o poslovnim odlukama vrijednim do deset milijuna kuna.

- Povećali smo taj iznos zbog efikasnosti, bržeg poslovanja, da se ne treba za svaku odluku sastajati NO - objasnio je glavni ravnatelj Radman, dodajući da će sve odluke, pa i ugovori biti transparenti i dostupni javnosti.

- Obavljat ću svoj posao u dobroj vjeri - dodao je Radman.

Rok od 24 sata

HDZ-ovi članovi saborskog odbora nisu podržali Statut, ali on je usvojen većinom glasova. A sve je počelo još u prosincu prošle godine kad je NO HRT-a po hitnom postupku usvojio Radmanovu verziju Statuta o HRT-u kako bi se ona do kraja godine našla u Saboru te da bi novi ravnatelj mogao što prije započeti reorganizaciju te nacionalne kuće. Zamjenik predsjednika NO-a HRT-a Goran Krmpotić kaže da je glavni ravnatelj HRT-a Radman od odbora tražio da u roku od 24 sata prouče prijedlog Statuta te ga usvoje.

- To nije bilo u redu, ali smo mu izašli u susret i izglasali tu verziju Statuta. Ali nije se dogodilo ono što je Radman najavljivao, da će statut ući u Sabor do kraja 2012., te smo odlučili naknadno još proučiti Statut. Uvidjeli smo da on nije u skladu sa Zakonom o HRT-u, pa smo željeli unijeti neke izmjene, među kojima i onu da se vrijednost kojom ravnatelj može samostalno raspolagati smanji na 7,5 milijuna kuna. I tada su počeli problemi - kaže Krmpotić.

Glavni ravnatelj HRT-a Radman se, naime, usprotivio povlačenju statuta iz saborske procedure, a u tome ga je podržao i predsjednik NO-a HRT-a Viktor Gotovac. Ali većina članova NO-a HRT-a, Vesna Kusin, Dražen Rajković i Goran Krmpotić, izglasali su povlačenje Radmanove verzije Statuta.

Glasao je protiv

Predsjednik NO-a Gotovac nije podržao odluku NO-a te se na toj sjednici, što se vidi iz službenog zapisnika, usprotivio da on pošalje i potpiše dopis o povlačenju Statuta o HRT-u na doradu. Odbio je to učiniti jer je, kako je kazao, glasao protiv tog prijedloga.

- Čini se da se NO želi odmaknuti od onoga što je njihova zadaća, a to je nadzor - kaže zamjenik Krmpotić.

‘Mislim da je i 5 milijuna puno, smanjio bih iznos na jedan milijun’

Pokušali smo od predsjednika NO-a HRT-a Viktora Gotovca doznati njegovu verziju priče, ali uputio nas je na glasnogovornicu HRT-a Doroteu Lazanin Jelenc.

Na niz pitanja glasnogovornica je poslala kratki odgovor glavnog ravnatelja HRT-a Radmana:

- Stručne službe HRT-a postupile su sukladno svim odlukama Nadzornog odbora HRT-a u vezi s dostavljanjem Statuta HRT-a Hrvatskom saboru. Proceduru zakonom predviđenog potvrđivanja Statuta HRT-a utvrđuje i vodi Hrvatski sabor.

No, na službenim stranicama Sabora u dnevni red uvrštena je Radmanova verzija Statua o HRT-u. Predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić prekjučer je izjavio da je pred njim jedna verzija Statuta o HRT-u, a da je drugu dobio neformalnim kanalima.

- Ne razumijem čemu sve to? - izjavio je Vukšić, a na pitanje što misli trebali li glavni ravnatelj samostalno odlučivati o tolikom iznosu, kazao je:

- Osobno mislim da je i pet milijuna kuna puno. Smanjio bih taj iznos na milijun kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:59