TIJELA OTKRIVENA U INFORMACIJSKOM CENTRU KURDISTANA

POLITIČKI MOTIVIRANO UBOJSTVO U Parizu smaknute tri kurdske aktivistice, stotine prosvjednika na ulicama

Peace and Democracy Party (BDP) Sabahat Akkiraz (C)attends a demonsration to protest the killing of three Kurdish activists on January 10, 2013, in Diyarbakir. Sakine Cansiz, Fidan Dogan, and Leyla Soylemez members of the outlawed Kurdistan Worker's Party (PKK) have been shot dead on January 9, 2013 in Paris in what France's interior minister dubbed an "assassination". The women were found in the early hours with gunshot wounds to the head inside a Kurdish information centre in the 10th district of the French capital, police and the centre's director said. French Interior Minister Manuel Valls visited the scene of the crime and described the killings as "assassinations". The murders came after Turkish media reported on January 9 that the Turkish government and jailed Kurd rebel leader Abdullah Ocalan had agreed on a roadmap to end a three-decade-old insurgency that has claimed tens of thousands of lives. AFP PHOTO / STRINGER
 AFP

PARIZ - Tri žene ubijene u Kurdskom institutu u Parizu bile su kurdske aktivistice, a motiv ubojstva čini se politički, izvijestili su u četvrtak policija i drugi izvori, dok stotine pripadnika kurdske zajednice na sjeveru Pariza traže brzu istragu o tom trostrukom ubojstvu.

Tijela ubijenih pronađena su u Informacijskom centru Kurdistana, instituciji bliskoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), stankom koja duže od 25 godina vodi pobunu protiv turske države u kojoj je poginulo više od 40.000 ljudi.

Novinska agencija Firat, također bliska PKK-a, navodi da je jedna od žrtava bila predstavnica političke skupine Kurdski nacionalni kongres u Parizu.

POGUBLJENJE U PARIZU Tri Kurdinje pronađene mrtve, ubijene su hicima u glavu!

Kurdski informativni potral u Francuskoj prenosi da su ubijene Sakine Cansiz, članica PKK-a, Fidan Dogan koja je radila u informativnom centru i Leyla Soylemez, mlada aktivistica, piše France 24 na svojim internetskim stranicama.

Nema sumnje da se radi o politički motiviranom ubojstvu, rekao je zaposlenik centra Berivan Akyol.

Reuters podsjeća kako je turska vlada nedavno javno priznala da pregovara s zatočenim čelnikom PKK-a Abdullahom Ocelanom s kojim je, prema pisanju turskih medija, dogovorila okvir mirovnog plana.

Turski mediji također prenose da su ubijene bile povezane s PKK-om, koju vlade SAD-a, Turske i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom.

CNN prenosi izjavu Hugha Popea, analitičara za Tursku u Međunarodnoj kriznoj skupini, koji kaže da ubojstva treba promatrati u svjetlu pregovora turske vlade, Ocalana i drugih kurdskih čelnika koji traju od studenoga prošle godine.

"Nitko ovo ne bi trebao koristiti kao izgovor za prekid pregovora. Radi se o jedinstvenoj prilici, ovo je godina bez izbora. Tko god to učinio, jako je važno da pregovarači poduzmu korake kako bi uvjerili jedni druge da su za nastavak pregovora", rekao je Pope, navodi CNN.

U razgovoru za France 24, odvjetnik jedne od žrtava Armel Taverdin rekao je kako su ubojstvo počinile "snage koje se protive pronalaženju političkog rješenja za Kurdistan, snage koje traže provokaciju".

Reagirao je i glasnogovornik vladajuće turske stranke Pravde i razvoja koji je za dnevni list Hurriyet izjavio kako se radi o "unutarnjoj stvari kakve smo već viđali".

"Ima onih koji bi željeli ovaj proces izbaciti s kolosjeka, moramo biti jako oprezni", rekao je Huseyin Celik.

Brojni članovi kurdske zajednice žive u blizini Informacijskog centra, smještenog blizu Gare du Nord, glavne željezničke postaje sjeverno od rijeke Seine u 10-tom pariškom arondismanu.

Prema policiji, stotine prosvjednika okupile su se pred zgradom centra tražeći brzu istragu o ubojstvu triju žena koje su bile same u centru koji nije osiguran nadzornim kamerama. Neki su nosili slike Abdullaha Ocalana i izvikivali slogane poput "Svi smo mi PKK, svi smo mi Ocalan", prenosi France 24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:16