Kako je 'palo' 160 kg kokaina

Objavljeno: 28.11.2007

ZAGREB - Pod "paskom" DEA-e, najmoćnije svjetske organizacije za suzbijanje krijumčarenja droge, izvedena je još jedna međunarodna akcija u kojoj je u riječkoj luci 14. rujna ove godine otkriveno 81,3 kg kokaina, ali je to otkriće do danas držano u strogoj tajnosti.

U višemjesečnom praćenju iz dva je kontejnera izvađeno 160 kg kokaina, koji su u riječku i pirejsku luku stizali u kontejnerima utovarenima u ekvadorskoj luci Guayaquil. Droga je bila kamuflirana legalnim teretom, gredama, bambusom i parketima, a iako su carinici specijalnom opremom i sa psom Zenom nanjušili "drogu", krijumčari sve do početka ovog tjedna nisu slutili da su pod paskom policije, sudova i tužiteljstava.

Iz razbijanja ove narkoskupine bila je jedino isključena SIPA, Agencija za zaštitu i istrage u BiH, jer je jedan sin Steve Bokana, vozača jednog od kamiona koji je prevozio drogu, radio u toj tajnoj službi. Drugi sin bio je zaposlen u MUP-u Republike Sprske i osiguravao je visoke dužnosnike.

Na današnjoj konferenciji za novinare u MUP-u rečeno je da je to nastavak zajedničkih akcija, a prošle je godine u akciji Valuta uhićen Đorđe Škero, blizak Radovanu Karadžiću, te se spekuliralo da se krijumčarenjem droge i novca financira haaškog bjegunca. Nije rečeno da je to bilo i u ovom slučaju, ali istraga još nije dovršena.
Naručitelj droge bile su tvrtke Parket izgradnja iz Banje Luke i Kerezović izgradnja iz Kotor Varoši, a njihov vlasnik Dejan Marić (28) osumnjičen je da je bio organizator krijumčarske skupine. Tvrtku Kerezović kupio je prije devet mjeseci od izvjesnog Kerezovića, a bavio se uvozom bambusa.

On je, kao i još pet državljana BiH, uhićen u ponedjeljak ujutro na području Banje Luke, a šesti osumnjičeni uhićen je po povratku iz inozemstva u ponedjeljak navečer i svi su privedeni u sarajevski sud. Banjolučanina Zorana Lakića uhitila je hrvatska policija, a on je bio Marićeva veza za prebacivanje droge preko BiH i Hrvatske u EU. Andrej Jon (29) bio je ulični prodavač kokaina, a Zoran Vukmir (49) iz Laktaša, vlasnik kamiona kojim je vožena droga, bio je i zastupnik riječke špedicije Garma u Banjoj Luci i kod njega su nađeni pečati riječke tvrtke.

Danas su pušteni Dražen Kelečević (40), zamjenik direktora banjolučke špedicije Spedal, i Gavro Jokanović (47), direktor špedicije. Prva pošiljka droge u prvom je kontejneru otkrivena 14. rujna jer su policija i carina "profilirale" kontejner kao sumnjiv teret. Pregledavan je posebnom opremom i u poprečnim je ojačanjima otkriven kokain.

Uslijedila je kontrolirana isporuka na temelju sudskog naloga od 19. rujna ove godine i kontejner je pod nadzorom dovezen u Banju Luku.

Isti kamion je 24. rujna vratio kontejner u riječku luku. U međuvremenu je policija doznala da je ista tvrtka naručila još jednu pošiljku drvenih greda iz Ekvadora koja je isplovila u kontejneru 27. kolovoza.

Pratila ga je DEA, a kontejner je od 25. do 27. rujna pregledavan u pirejskoj luci i u 139 paketa je otkriveno 79,4 kg kokaina. Počela je kontrolirana isporuka kontejnera koji je 5. studenoga istovaren u riječkoj luci.

No, dva dana poslije drvene grede mijenjaju vlasnika, a to je tada grčka tvrtka koja odlučuje kontejner cestom dovesti u Grčku. Policija prati kontejner koji ide rutom Rijeka-Zagreb-Beograd-Skoplje-Atena, gdje je stigao u srijedu 21. studenoga, a dva dana poslije uhićen je Grk I. K. (34). U ponedjeljak je uhićeno šest državljana BiH.

Hrvatska policija prijavila je samo D. D. (35) zbog nedozvoljenog držanja oružja, ali mu nije dokazala da ima veze s velikom pošiljkama kokaina. Iako su predstavnici MUP-a i policije RS tvrdili da ih krijumčari nisu provalili, banjolučki tisak tvrdi da je kontejner u Rijeci promijenio vlasnika jer su krijumčari tada shvatili da ih policija prati.


Dušan Miljuš

Broj preporuka: 1

ARHIVA ČLANAKA

Na teren se izvelo teško naoružanje. Ima i eksplozija. Ovaj sumanuti video su napravili ''obožavatelji'' Novaka Đokovića.

KLJUČ JE U BOJAMA

JESENSKA DOZA ZDRAVLJA Imamo recept za vas: kako da kišne dane ne provedete uspavani?

Što biste rekli kad bismo vam odali recept da vas kraći i kišoviti dani ne uspavaju?

DOBRO JE ZNATI

PREHRANOM PROTIV UMORA Ovo su namirnice koje će ukloniti konstantan osjećaj umora

Budući da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

RAZNOLIKA PREHRANA Liječnici: 'Idealan tanjur trebao bi izgledati ovako...'

Čokolada s velikim udjelom kakaovca izvrstan je antioksidanas, a k tome nas čini i sretnima.

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen