KRVAVI DAN U STRELJANI

FOTO: Ovo je čovjek koji je ubio najpoznatijeg američkog snajperista! Bio mu je prijatelj, ali je bolovao od PTSP-a

Irački ratni veteran optužen je za ubojstvo najpoznatijeg američkog snajperista i najuspješnijeg snajperskog strijelca u povijesti SAD-a Chrisa Kylea, čovjeka koji je u vojnoj karijeri likvidirao 160 “meta”. Riječ je o Kyleovu susjedu iz Teksasa Eddieju Rayu Routhu (25). Ubojstvo koje je odjeknulo u američkoj javnosti dogodilo se prošlog vikenda u streljani Rough Creek Lodge, a Routh se sumnjiči da je oružje okrenuo prema svom prijatelju. Navodno su Kyle i još jedan Routhov susjed, Chad Littlefield, pomagali osumnjičenom da se izliječi od PTSP-a.

Policija je objavila da je napadač pobjegao s mjesta zločina u kamionetu jedne od žrtava. Lokalni šerif Tommy Bryant izjavio je kako je Routh nakon pucnjave otišao k svojoj sestri te joj ispričao što se dogodilo. Nakon njegova odlaska ona je nazvala policiju, a Routh je uhićen nekoliko sati poslije u svojem domu u Lancasteru, oko 110 kilometara udaljenom od mjesta zločina. Motivi za zločin još nisu utvrđeni, no vjeruje se kako su svemu kumovali psihički problemi.

Kyle je prije ulaska u vojsku bio kauboj. Pentagon kao službenu brojku uspješnih snajperskih akcija navodi 160, no sam Kyle hvalio se u knjizi, koju je napisao, da je prava brojka 255. Irački militanti navodno su ga nazivali “đavlom” i za njegovu glavu nudili 20.000 dolara. - Iskreno vjerujem da su svi koje sam ubio bili loši ljudi - izjavio je jednom prilikom za BBC, ne pokazujući kajanje zbog ubijanja neprijateljskih vojnika. Nakon povratka u Sjedinjene Države Kyle je sudjelovao u osnivanju centra za pomoć oboljelima od posttraumatskog stresnog poremećaja. Rough je bio jedan od oboljelih veterana kojima je pokušavao pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:07