UVJERLJIVI POBJEDNICI

Izbori u HDZ-u: Božidar Kalmeta ostaje predsjednik u Zadru, a Ante Sanader u Splitu

 CROPIX

Prema neslužbenim informacijama koje doznaje eZadar 179 delegata na redovitoj izbornoj skupštini Hrvatske demokratske zajednice ŽO Zadar svoj glas dalo je Božidaru Kalmeti, dok je njih 100 zaokružilo ime Rena Sinovčića.

Na Izbornoj skupštini ŽO HDZ-a u zadarskom hotelu “Donat” danas se pojavilo 290 od 305 pozvanih izaslanika koji su svoje listiće zaokruživali u četiri odvojena boksa na pozornici hotelske dvorane u koju je istodobno moglo ući svega 16 delagata dok su ostali svoj red čekali u atriju.

Kandidature za mjesto predsjednika podnijeli su Božidar Kalmeta i Reno Sinovčić koji su se pred početak skupštine i rukovali u hotelskom atriju, za 33 mjesta u ŽO javilo se 64 kandidata dok se njih 73 javilo za 50 mjesta izaslanika na Općem saboru stranke.

U uvodnom je dijelu aktualni predsjednik ŽO Božidar Kalmeta izvijestio da su sastavi radnog predsjedništva i izbornog povjerenstva usuglašeni, a ubrzo su potom novinari napustili dvoranu, pa su o zbivanjima na izbornoj skupštini saznavali samo iz neslužbenih kontakata s izaslanicima koji su napustili dvoranu.

Novi predsjednik županijskog ogranka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije je Antun Vidaković

Novi predsjednik županijskog ogranka HDZ-a Sisačko-moslavačke županije postao je Antun Vidaković, gradonačelnik Novske.

Na izbornoj skupštini održanoj danas u Sisku protukandidati su mu bili dosadašnji predsjednik županijskog ogranka saborski zastupnik Ivan Šantek iz Gline i načelnik Općine Sunja Josip Kozarić.

Od ukupno 261 delegata izborne skupštine za Vidakovića je glasovalo 137, Šantek je dobio 98, a Kozarić 24 glasa.

Vidaković je rekao kako je "HDZ zamislio, oslobodio i osnovao hrvatsku državu, ali je na žalost, nakon 2000. stranka počela gubiti ugled".

"Sanader se činio kao idealni predsjednik stranke, studirao je i radio u inozemstvu, brat mu je svećenik, a sestra časna sestra. Međutim, ispao je kleptoman i gotovo uništio stranku", kazao je.

Poručio je da svi koji su bili upleteni u nečasne radnje moraju se maknuti iz čelništva HDZ-a. "Nastojat ću dati svoj doprinos da stranki vratimo ugled iz 1990. godine. Na čelu moraju biti čisti, pošteni i kompetentni domoljubi" rekao je nakon izbora Vidaković. (Hina)

U Splitu pobjedio Ante Sanader



Župan splitsko-dalmatinski i dosadašnji HDZ-ov povjerenik za županiju Ante Sanader danas je u prvom krugu uvjerljivo pobijedio dvojicu kandidata na izborima za predsjednika Splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

Na izborima je glasovalo 335 izaslanika, a Ante Sanader je dobio 210 glasova, bivši šef Županijskog odbora HDZ-a Živko Nenadić 54 glasa, a za Juraja Buzolićaa glasovao je 21 izaslanik. Šest listića bilo je nevažećih.

"Ponosan sam na članstvo, nivo i dostojanstvo koje su pokazali izaslanici. To je za svaku pohvalu, a najvažnije je da mi zajedno nastavljamo dalje. Mi smo stranka na vlasti, u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo najveći broj načelnika i gradonačelnika i taj rezultat je za svaku pohvalu", kazao je nakon izbora Sanader dodajući kako HDZ čekaju pripreme za lokalne izbore.

Na pobjedi su mu, osim izaslanika, čestitali i protukandidati i sami zadovoljni što je, kako su kazali, sve prošlo korektno i u demokratskom tonu.

Današnja Izborna skupština Županijskog odbora HDZ-a bila je zatvorena za javnost, a na njoj se pojavio i dojučerašnji četvrti kandidat Kristijan Petric koji je novinarima kazao da je razlog njegova odustanka "izborni inženjering u kojem ne želi učestvovati jer ga je dočekao šalabahter sa imenima izaslanika za županijske odbore za koje treba glasovati".

"Šalabahter svakako nije demokratski put. U županijskim odborima unutar HDZ-a se nalaze dječaci od 25 godina sa primanjima od 15.000 do 25.000 kuna. Ovo je sve jedan veliki igrokaz. Ovdje su ljudi koji su unutar politike 20 godina i vrlo dobro znamo dokle su nas dovukli", kratko je prokomentirao Petric. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:18