BURA ZBOG INTERVJUA

DRŽAVNI INSPEKTORAT O NADZORU CENTARA 'Velike trgovačke lance službe drže pod većom kontrolom’

Intervju koji je glavna državna inspektorica Božena Vrbanić dala Nedjeljnom Jutarnjem , a u kojem je objasnila posao Državnog inspektorata u sustavu nadzora hrane, podigao je veliku buru u dijelu medija. Negativne su se reakcije osobito pojavile na rečenicu glavne inspektorice kako osobno ne bi ušla u neke trgovačke lance, ali je to subjektivno pravo svakog potrošača. Komentatori na forumima i društvenim mrežama ogorčeni su jer smatraju da je inspektorica time priznala kako ima podatke o nepravilnostima koje taji od javnosti.

Jeftinije marke

Ilija Rkman iz udruge Potrošač nazvao je intervju “šokantnim”, a glavnu inspektoricu zatražio da javnosti da punu informaciju o kojim je trgovačkim lancima riječ.

- Vezano uz reakcije koje je u javnosti izazvao dio intervjua koji je glavna inspektorica Državnog inspektorata Božena Vrbanić dala za Nedjeljni Jutarnji, pozivamo sve da pročitaju tekst. Nigdje nije rečeno da se u nekim trgovačkim lancima nalaze opasni, otrovni ili neispravni proizvodi, niti to igdje piše! Upravo suprotno, glavna inspektorica rekla je, a tako stoji i u tekstu intervjua, “da je u velikim trgovačkim lancima sustav pod većom kontrolom” kao i da su “njihove ‘marke’ u odnosu na proizvođačke marke u pravilu povoljnije, jeftinije. Bitno je da zadovoljavaju sigurnosne zahtjeve”.

Javni podaci

U Inspektoratu kažu i da je kvaliteta tržišna vrijednost proizvoda koja ovisi o cijeni i subjektivno je pravo svakog potrošača da kupi ono što smatra kvalitetnim u odnosu na cijenu te tvrde da ne taje podatke od potrošača koji su, naglašavaju, javno dostupni. ( T. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50