Kalmeta: Puni profil obilaznice do 2010.

Objavljeno: 30.08.2007

RIJEKA - Riječka obilaznica, jedna od najzakrčenijih cesta u državi, bit će dovršena u punom profilu do kraja 2009. godine, najavio je u četvrtak u Čavlima nadomak Rijeke ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na svečanosti potpisivanja Ugovora kojim ta cesta iz Hrvatskih cesta prelazi pod ingerenciju tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb.

Ovim ugovorima riječki prometni čvor prelazi pod upravljanje jedne tvrtke, što će biti jeftinije i efikasnije, no što je Riječanima najbitnije, ubrzat će dovršenje riječke obilaznice kojoj nedostaje južni kolnički trak.
U koncesijsko područje Autoceste Rijeka-Zagreb prelazi i buduća cesta prema Križišću koju pak Hrvatske ceste, za razliku od  obilaznice, skupa s cestom D 404 od riječke luke do obilaznice, moraju dovršiti prije preuzimanja. 

Pod ingerenciju Autoceste Rijeka-Zagreb, kojoj se za cijelo područje produljuje i koncesija za pet godina, prelazi i Krčki most te autocesta od Rijeke prema Rupi, odnosno slovenskoj granici, i to od tvrtke Hrvatske autoceste.

Ovim ugovorima riječki prometni čvor prelazi pod upravljanje jedne tvrtke, što će biti jeftinije i efikasnije, no što je Riječanima najbitnije, ubrzat će dovršenje riječke obilaznice kojoj nedostaje južni kolnički trak.

- Tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb ima dobar kreditni potencijal, što su prepoznale financijske institucije, dakle novac nije problem - rekao je ministar i dodao da će obilaznica i dalje biti cesta bez naplate.

- Jasno je da je sve to trebalo biti i ranije, no zašto nije, treba pitati i bivše vlade - ističe Kalmeta i dodaje da se radi o rješavanju najzahtjevnijih prometnih čvorova u Hrvatskoj, a i šire. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je i potrebu dovršenja ceste D 403, od riječke luke do čvora Škurinje na obilaznici, koja je "ključan faktor za razvoj luke".

- Očekujem i skori početak radova na  obilaznici i drago mi je da se konačno realizira ideja koju smo predlagali i prije deset godina, da  obilaznicu preuzme i sagradi AC Rijeka-Zagreb -  kaže Obersnel.

Predsjednik Uprave AC Rijeka-Zagreb, Jurica Prskalo, govorio je i o radovima na toj autocesti, pa tako za studeni najavljuje dovršetak dionice Oštrovica-Kikovica u punom profilu, a ostatak ceste bit će, kako je planirano, završen do kraja iduće godine.

Stjepko Boban, čelnik Hrvatskih cesta kojima ostaje obaveza gradnje ceste Sveti Kuzam-Križišće, kaže da uskoro kreće natječaj za izradu dokumentacije, ali i da za riječku obilaznicu već postoji sva dokumentacija koju predaju AC Rijeka-Zagreb.

Dakle, ovim su ugovorima iz ruku tri tvrtke sve ceste koje čine riječki prometni pravac prešle pod upravljanje jedne, Autoceste Rijeka-Zagreb, koja preuzima i sve zaposlenike čiji je rad vezan uz ove dionice, i to pod istim uvjetima kao dosad.

Uvrijeđeni Komadina nije došao na svečanost

Ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmetu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina godinama prozivaju i dozivaju zbog raznih projekata u gradu i županiji, a na današnjem potpisivanju ugovora Kalmeta i Obersnel dogovorili su se da će ministar u Rijeku stići 11. rujna.

No, za razliku od gradonačelnika koji je otišao na potpisivanje ugovora, župan Komadina rezolutno je odbio pojaviti se na toj svečanosti.

- Možda je gospodin Kalmeta već u svojoj glavi sagradio riječku zaobilaznicu jer Rijeku zaobilazi već tri godine. Nisam otišao jer sam dobio dopis s protokolom u kojem izrijekom stoji da se ne očekuje moje aktivno sudjelovanje. U ime digniteta ove županije ne želim biti Kalmetina kulisa - rekao je Komadina. Dodao je kako od predsjednika Uprave ARZ-a Prskala očekuje da idući tjedan posjeti PGŽ te da ih službeno upozna s dokumentom koji su potpisali i objasni što ova županija može očekivati.    (L. B.)

Iva Balen

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Na teren se izvelo teško naoružanje. Ima i eksplozija. Ovaj sumanuti video su napravili ''obožavatelji'' Novaka Đokovića.

KLJUČ JE U BOJAMA

JESENSKA DOZA ZDRAVLJA Imamo recept za vas: kako da kišne dane ne provedete uspavani?

Što biste rekli kad bismo vam odali recept da vas kraći i kišoviti dani ne uspavaju?

DOBRO JE ZNATI

PREHRANOM PROTIV UMORA Ovo su namirnice koje će ukloniti konstantan osjećaj umora

Budući da živimo ubrzanim tempom nije slučajno da se kod većine ljudi pojavljuje konstantan osjećaj umora koji se zapravo objašnjava kao mehanizam protiv prekomjerne živčane aktivnosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

RAZNOLIKA PREHRANA Liječnici: 'Idealan tanjur trebao bi izgledati ovako...'

Čokolada s velikim udjelom kakaovca izvrstan je antioksidanas, a k tome nas čini i sretnima.

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen