BLEIBURG BEZ POKROVITELJSTVA SABORA

Milanović ljutit na Šprema: ´Sve je trebao ukinuti 2013.´

Zagreb, 231211.Hrvatski Sabor u nastavku izvanredne sjednice glasuje o povjerenju novoj Vladi Zorana Milanovica. Na slici: govor buduceg premijera Zorana Milanovica.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Vladajuća Kukuriku koalicija odlučila je: Sabor neće više biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, ali će ipak iz proračuna dati pola milijuna kuna za manifestaciju na Bleiburškom polju sredinom svibnja. Od iduće godine neće više davati niti novac.

Takvu odluku donijela je jučer većina u užem Predsjedništvu Sabora, odnosno SDP-ovci Boris Šprem, Josip Leko i Nenad Stazić te HNS-ovac Milorad Batinić, a HDZ-ovci Jadranka Kosor i Vladimir Šeks bili su protiv.

Polovično rješenje

Ovakvo rješenje, prema kojem Sabor nije politički pokrovitelj, ali će dati novac razljutilo je, kako doznajemo, predsjednika SDP-a i Vlade Zorana Milanovića. On je, naime, samo dan ranije na Klubu zastupnika SDP-a rekao kako bi ove godine oko Bleiburga sve trebalo ostati kao do sada, a da od iduće godine treba ukinuti političko pokroviteljstvo i financiranje iz proračuna. Očekivao je da će Šprem to i predložiti na Predsjedništvu Sabora te donijeti takvu odluku. Stoga je navodno bio vrlo ljutit na Šprema kada je čuo kakvo je polovično rješenje doneseno. No, pitanje je tko bi uime Sabora otišao u Bleiburg da je ostalo političko pokroviteljstvo. Milanović je, naime, na Klubu SDP-a rekao da njihovi ljudi iz Sabora tamo neće ići, a navodno niti potpredsjednici Sabora iz HDZ-a Kosor i Šeks nisu bili skloni da budu izaslanici.

Legitimna borba

- Smatramo da su se žrtve dogodile na Križnom putu kroz Hrvatsku i Sloveniju, a na Bleiburškom polju se odvijala legitimna borba između partizana i gotovo već poraženih Pavelićevih snaga. Došlo je do stradanja s obje strane, ali tamo nije bilo nevinih žrtava. Treba odati počast žrtvama na stratištima i grobnicama Križnog puta - rekao je šef Šprem. Stoga je najavio da će država od iduće godine 15. svibnja obilježavati žrtve Križnog puta, ali u Hrvatskoj.

Kosor: Vi ste licemjeri

Financiranje Bleiburga ove godine Šprem je opravdao time što je Sabor već osigurao novac. Tako je nakon jedanaest godina Sabor prestao biti pokrovitelj Bleiburga. Račanova vlast je 2000. odlučila da će Sabor preuzeti organizaciju spomendana bleiburškim žrtvama, a Milanovićeva je to odlučila ukinuti. Takvoj se odluci usprotivio HDZ, a njihova šefica Jadranka Kosor ocijenila ju je licemjernom. Podsjetila je i na to kako su i predsjednik Ivo Josipović i Zoran Milanović, dok još nije bio premijer, bili na Bleiburgu. - Što se otada promjenilo? - pitala je Kosor.

Josipović je jučer ustvrdio kako neka događanja na Bleiburgu nisu u duhu Ustava i Sabor ne treba biti pokrovitelj takvih događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:38