KLJUČAN DOKUMENT

SLUČAJ PLANINSKA Pročitajte transkript dogovora Vlade o bacanju u vjetar 80 milijuna kuna!

Transkripte sa sjednice je ovih dana Vlada Zorana Milanovića ustupila USKOK-u
 Goran Mehkek/CROPIX

Afera oko najma zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici zbog koje je nedavno u USKOK-u dva puta bio ispitan poznati mesar i HDZ-ovac Stjepan Fiolić, dobila je novi nastavak . Naime, pojavili su se transkripti s Vladine sjednice iz 2009. godine, na kojoj je bilo riječi upravo o preuzimanju leasinga zgrade u Planinskoj.

Te transkripte, kako doznajemo, ovih je dana Vlada Zorana Milanovića ustupila USKOK-u, a oni bi u ovoj aferi mogli rasvijetliti, ne samo ulogu bivšeg premijera Ive Sanadera , nego i tadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, te HDZ-ova potpredsjednika i bivšeg ministra Petra Čobankovića. Uostalom, Čobankovića su neki njegovi bliski suradnici iz bivšeg ministarstva već teretili u USKOK-u, zbog čega mnogi smatraju kako se on našao u vrlo nezahvalnoj poziciji.

Bivši premijer Ivo Sanader nije bio nazočan na sjednici na kojoj se razgovaralo o najmu zgrade u Planinskoj ulici, pa je sjednicom predsjedavala tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Prema transkriptu, dijalog između Kosor i Čobankovića na sjednici o toj temi bio je vrlo kratak:

Kosor: Na užem kabinetu s premijerom sam se dogovorila da za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja preuzmemo u leasing zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu. Premijer smatra da je riječ o prijeko potrebnoj investiciji. Ministre Čobanković, imate li što dodati? Čobanković: Nemam, osim da ćemo ovom zgradom riješiti pitanje prostora za moje Ministarstvo.

Nakon tih nekoliko rečenica, odluka je na Vladi jednoglasno usvojena.

Ono što može otežati poziciju Petra Čobankovića, osim svjedoka koji su ga već teretili, jest i informacija da bi USKOK, kako doznajemo, mogao pozvati na ispitivanje još jednog bivšeg ministra - Božidara Pankretića. Upravo bi on mogao biti jedan od ključnih svjedoka protiv Čobankovića, budući da je, kad je preuzeo Ministarstvo regionalnog razvoja, jasno kazao da mu ta zgrada ne treba. Štoviše, Božidar Pankretić je, kaže naš izvor, to i pismeno zabilježio te je odbio preuzeti plaćanje leasinga. Tako je sporna zgrada u Planinskoj ponovno završila kod Čobankovića, ali ovaj put u njegovu Ministarstvu poljoprivrede.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:40