ODLIČAN SINGL

VIDEO 'Doom And Gloom': Najjača pjesma u trideset godina

Prvo su redizajnirali logo, a uskoro će u kina i novi dokumentarac “Crossfire Hurricane” Bretta Morgena o 50 godina Rolling Stonesa .

Najavljena su i četiri koncerta, dva u londonskoj O2 Areni (25. i 29.11) i dva u Newark Prudential Centeru u New Jerseyu (13. i 15.12.), ali još nema informacija o tome gdje će sve Stonesi nastupiti na obljetničkoj turneji 2013. godine. Dok to ne saznamo, dozvolite da vam kažem riječ-dvije o novoj pjesmi Stonesa koja je u dvanaest zemalja zauzela mjesto broj 1.

“Doom And Gloom”, koja će se, uz još jednu novu skladbu, naći na opsežnoj kompilaciji “Grrr” sa 50, odnosno 80 ključnih pjesama Stonesa, jedna je od najupečatljivijih pjesama koje ćete čuti ove godine. Osim što započinje jebeno moćnim rifom, Stonesi u brzom i žestokom blues-rocku “Doom And Gloom” zvuče kao da im je tek deseta, a ne pedeseta obljetnica rada.

Politička pjesma

Zvuče pomlađeno, poletno, napaljeno i poput braće The Black Keysa kojima bi Stonesi zapravo mogli biti očevi. Zvuče kao da ih je netko vratio u doba “Exile On Main Street”. Osim što su se Keef i Ronnie raspištoljili kao da tek trebaju zakucati jedan od najprljavijih rifova rock-'n'rolla, dok Charlie udara po bubnjevima kao da im želi probiti kožu, a Mick urla iz petnih žila, “Doom And Gloom” je u neku ruku i politička pjesma Stonesa.

Premda počinje scenom u avionu punom luđaka koji pada usred močvara Louisiane krcate zombijima - otvoreno se naslanja na političke pjesme Stonesa “Gimme Shelter” i “Street Fighting Man” i uspješno u sebi nosi oba sentimenta.

Doduše, “Doom And Gloom” nije intonirana onako kako su svoje političke pjesme ispisali Springsteen, Cooder, Young ili Costello. Poruka Stonesa je nihilistična i u skladu sa sve raširenijim mnijenjem većine kojoj je pun kufer izbora i političara koji se uredno rotiraju i sve bolje žive, dok većina crkava u prašini, onkraj puta, u čemeru i jadu, kako to veli Jagger.

Nešto bi povalili

Poruka je totalno mladenačka pa i pankerska. Pun nam je k**** loših vijesti, krize i depre. J*** nam nam se za bolje sutra koje ionako nikada neće doći. Ne želimo se više žrtvovati za tu iluziju. Daj da plešemo i nešto povalimo dok još možemo. Sada i ovdje. Uz rock'n'roll. Stonesi su snimili možda najjaču pjesmu posljednjih 20, ako ne i 30 godina. Dobra vijest uoči turneje.

Novi spot Stonesa rad je Predinova sina Roka

Animirani video spot za “Doom And Gloom” rad je Roka Predina, sina slovenskog kantautora Zorana Predina. Rok je posao za Stonese dobio nakon hvaljene videoprojekcije na pročelje Buckinghamske palače za live izvedbu pjesme “Our House” grupe Madness u okviru proslave Kraljičinog dijamantnog jubileja. Tu projekciju Rok je odradio s londonskom tvrtkom Trunk Animation koja ga zastupa u svijetu. “Mick Jagger je rekao “I fucking love it” i meni je to prekrasno jer sam i ja glazbenik i veliki obožavatelj Stonesa. Imali smo pet dana za animaciju i nismo spavali, ali smo stigli na vrijeme sve napraviti i jako sam sretan”, rekao nam je Rok Predin o poslu koji je odradio za Stonese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:02