PODRAVSKA LAVICA

POMOZIMO MALENOJ NINI Djevojčica (5) iz Koprivnice ima tumor i jedina joj je nada klinika u Sjedinjenim Državama

 Ivan Brkić / Glas Podravine / CROPIX

KOPRIVNICA - Petogodišnja Nina Havaić, kći Dijane i Josipa Havaića, poznatog prvoligaškog suca, proživljava najteže trenutke u svojem mladom životu. Dijagnosticiran joj je tumor na moždanom deblu, a jedini spas joj je komplicirano liječenje u SAD-u jer su trenutno u Hrvatskoj iscrpili sve medicinske resurse, prenosi podravski.hr.

- Sve je počelo prije godinu dana kada je počela duplo vidjeti. Rekla je da se u vrtiću udarila u oko. Dva mjeseca smo liječili oko i trebali smo ići na rutinsku magnetsku rezonancu, ali se na kraju ipak ispostavilo da je u pitanju tumor. Isti dan smo bili kod neurokirurga u Klaićevoj bolnici u Zagrebu koji je dijagnosticirao da se tumor ne može operirati jer se nalazi u moždanom deblu, dijelu koji povezuje mozak s leđnom moždinom gdje se isprepliću svi vitalni živci – ispričala nam je majka Dijana Havaić.

Tumor je progresivan, a kemoterapije ga ne mogu zaustaviti, samo usporiti. Još do prije dva mjeseca, Nina je bila potpuno normalna curica, a sada više ne može sama hodati i teško govori.

- U početku liječenja išlo je na bolje i sve do prosinca prošle godine nalazi su bili izvanredni. Nina je općenito bila dobro i na njoj se nije ništa primijetilo. U prosincu se tumor ponovno aktivirao i počeli smo s jačim dozama kemoterapije tako da svaki tjedan idemo na terapije u Zagreb. U ožujku nalazi ponovno nisu bili dobri jer se na magnetskoj rezonanci vidjelo da tumor progresivno djeluje i sada nam je jedina nada klinika u SAD-u koja se bavi rijetkim oblicima tumora – kaže otac Josip Havaić.

Nina je trenutno jedino oboljelo dijete u Hrvatskoj s takvim oblikom tumora. Klinika u Americi, u koju bi trebali ići na liječenje, uspješno liječi takve oblike tumora od 2009. godine.

Iako troškove liječenja u potpunosti pokriva američka vlada, troškovi putovanja i smještaja izuzetno su skupi. Zato obitelj Havaić moli za bilo kakav oblik pomoći. Račun majke Dijane Havaić otvoren je u Privrednoj banci Zagreb, a svi ljudi dobrog srca mogu pomoći uplatom na tekući račun 2340009-3215917613.

- Svaka pomoć je dobro došla. Samo želimo da Nina konačno opet može ići u svoj vrtić. Svi zajedno se nadamo pobjedi jer samo to u ovom trenutku dolazi u obzir. Više nemamo drugog izbora nego potražiti pomoć u specijaliziranim klinikama – zaključuje Josip Havaić, a prenosi podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:08