SKANDAL U ZEMLJI GOSPODARA PRSTENOVA

'AKO OBJAVITE NAŠ DOGOVOR, VIŠE NIKAD NEĆEMO SNIMATI KOD VAS' Warner Brothers prijeti Vladi Novog Zelanda nakon snimanja Hobbita

 AP Photo/Warner Bros., James Fisher

WELLINGTON - Novozelandski pravobranitelj naredio je Vladi da objavi povjerljive dokumente o sporazumu koji je postigla sa Warner Brosom kako bi film ‘Hobbit’ bio snimljen u toj zemlji.

Vlada je osigurala snimanje filma tako što je promijenila Zakon o radu i ‘napumpala’ porezne olakšice do te mjere da je Warner Bros dobio čak 25 milijuna dolara povrata poreza.

Dokumenti uključuju ‘osjetljive’ dogovore između podružnice Warner Brosa, New Line Cinemas, producentske tvrtke Petera Jacksona Wingnut Films, i Vladinih ministarstava.

Radio Novi Zeland zatražio je dokumente u studenom 2010. godine, pozivajući se na Zakon o Službenim Informacijama, no Vlada ih je odbila objaviti, tvrdeći kako su komercijalno ‘osjetljivi’.

Krajem siječnja ove godine, pravobranitelj David McGee donio je zaključak da 18 dokumenata, uključujući i prijepis e-mail komunikacije između Petera Jacksona, redatelja filma, i državnih dužnosnika, moraju biti objavljeni. U zaključku od 29 stranica, McGee je ustvrdio kako informacija u tim dokumentima ne predstavlja ozbiljan komercijalni rizik.

No, New Line Cinema upozorava kako će to utjecati na buduće odnose.

- Ako Vlada nije voljna zaštititi ove osjetljive informacije od objave, to će biti značajan poticaj za filmske studije, te za lokalne i strane talente da ne koriste Novi Zeland za buduće produkcije, stoji u tvrtkinom priopćenju.

Javnosti se obratio i Peter Jackson, redatelj Hobbita.

- Kategorički vas uvjerevam da, ako se objave te informacije, i ako se slična situacija ponovi u budućnosti, niti ja niti Wingnut Films nećemo imati poticaj ponovno pomoći Vladi s toliko iskrenom razinom savjeta i mišljenja, izjavio je.

Novozelandska Vlada mora objaviti dokumente do 1. ožujka, osim ako se Vlada pozove na pravo veta, koje je uvedeno 1987. ali do danas nikad nije bilo korišteno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:14