OPROŠTAJ OD POLJUDA

FOTO: HAJDUK - OSIJEK 1-0 Anton Maglica presudio bivšem klubu, Tudorova prva prvenstvena pobjeda!

U prvoj utakmici 32. kola HNL-a Hajduk je na Poljudu pobijedio Osijek sa 1-0. Tako su Splićani barem na jedan dan zasjeli na treće mjesto prvenstvene ljestvice
 Jakov Prkić/CROPIX

Početnih desetak minuta malobrojni gledatelji na Poljudu nisu mogli vidjeti gotovo ništa od obiju momčadi, Hajduk je počeo mlako, a Osijek nije ni došao napasti Bijele na Poljudu. Buđenje domaćih navijestio je korner Vukovića u 10. minuti, pronašao je usamljenog Caktaša na 12 metara od vrata, ali veznjak Bijelih nije dobro zahvatio loptu pa je prigoda propala.

Bio je to znak hajdukovcima da pojačaju ritam i pritisnu goste, lopta je dugo kružila oko kaznenog prostora Osijeka da bi se u 15. minuti zatresla mreža Mikulića.

1: 0 - Maglica

Caktaš je prošao po lijevoj strani, povratnom loptom pronašao Maglicu koji se lako riješio Leke i sa sedam metara plasirao loptu pored Osijekova vratara. Vodstvo su Bijeli nedvojbeno zaslužili, a i nakon gola su bili znatno bolji od Osječana.

Aktivan je bio Kouassi, prolazio po desnoj strani i pokušavao povratnim loptama pronaći suigrače. Jednu takvu obrana Osijeka izbacila je pred Caktašem u 18 minuti, a četiri minute kasnije novu veliku prigodu za domaće imao je Oremuš nakon akcije Maglice i Vukovića, udarcem glavom pogodio je vanjski dio mreže.

Pokušao je zatim iz daljine Mikulića iznenaditi Jozinović, bio je neprecizan, a Osijekov vratar na novom se iskušenju našao u 36 minuti kada je Sušić izvrsnom loptom pronašao Kouassija. Išao je mladi Bjelokošćanin iskosa sam prema vrataru gostiju i tukao točno u njega. Pred sam kraj prvog dijela i Osječani su došli do daha, iz jednog kontranapada Kvržić je snažno tukao iskosa i zamalo promašio okvir Hajdukovih vrata. Na odmor se ipak otišlo s minimalnom i potpuno zasluženom prednošću Splićana.

Tijekom poluvremena Igor Tudor se odlučio na prvu zamjenu, umjesto Milića ušao je Milović, ali to nije ništa promijenilo u taktičkoj postavci Bijelih. Nakon minutu i pol igre u nastavku Osječani su došli do prvog udarca u okvir Kalinića, iz drugog se plana ubacio Glavaš, pratio ga je Jozinović pa desni bek gostiju nije mogao uputiti sasvim kvalitetan udarac. Kalinić je njegov pokušaj odbio nogom u korner.

Hajduk je uzvratio u kratkom roku, Kouassi je opet bio neuhvatljiv za Aleksića te ubacio nu sredinu. Mikulić je odbio loptu rukom točno do Maglice koji s osam metara pogađa točno u Osijekovog vratara, a obrana Osječana zatim spriječava novu opasnost. Nakon sat vremena igre Tudor se odlučio na novi potez s klupe, vrlo dobri Sušić se lakše ozlijedio pa je u igru ušao Miro Kovačić, junior kojem su ovo bile prve minute u dresu Hajduka.

Ritam utakmice se potom prilično usporio, Hajduk je kontrolirao posjed lopte, bio poduzetniji i aktivniji, ali s manje opasnih akcija nego u prvih 45 minuta. Dosadu je nakratko razbila nova zamjena u redovima Bijelih, iz igre je uz pljesak s tribina izašao strijelac Anton Maglica, a na teren je Tudor poslao još jednog juniora, napadača Ivana Jakova Džonija.

I njemu je to bio debi za Hajduk, Džoni je tako postao treći igrač kojem je Tudor omogućio da po prvi put zaigra za seniorsku momčad Bijelih, uz spomenutoga Kovačića i ozljeđenog Mujana.

Veliki pljesak splitske publike dobio je i napadač Osijeka Blatnjak, bivši član Hajduka, a odmah po njegovom izlasku gosti su imali dvije prigode za poravnanje.

Najprije je udarac Pongračića izvan terena odbio Kalinić, a nakon toga kornera glavom je neprecizan bio kapetan gostiju Smoje.

HAJDUK - OSIJEK 1-0 (Maglica 16)

KRAJ UTAKMICE!

90. minuta - Perošević je promašio ostanak u ligi! Osječani su brzo izveli jedan prekršaj, iznenadili cijelu obranu Bijelih, Perošević je bio sam ispred vratara, ali je previše komplicirao i izgubio loptu.

79. minuta - Pogrančić je iz okreta sjajno pucao, ali Kalinić je obranio. Nakon kornera zamalo je Smoje šokirao Bijele, ali nije najbolje zahvatio loptu glavom.

77. minuta - Uspavanka na Poljudu traje...

49. minuta - Kouassi je projurio kraj osječke obrane, ali njegov ubačaj je osujetio Mikulić. Na nesreću vratara Osijeka, lopta je došla samo do Maglice, koji je tukao iz blizine, ali opet ravno u Mikulića.

47. minuta - Glavaš se s desne strane sjurio prema Kaliniću, dobro pucao, ali je vratar Hajduka nogom loptu odbio u korner.

Završeno je prvo poluvrijeme!

41. minuta - Osijek je prvi put zapucao na gol i odmah je bilo opasno... Kvržić je pucao svom snagom iz okreta s nekih desetak metara iskosa, lopta je udarila u vanjski dio vratnice.

36. minuta - Kouassi je opet bio u sličnoj poziciji kao prije 15 minuta, ovaj put se odlučio na udarac, ali lopta je išla ravno u Mikulića.

32. minuta - Jozinović je pucao s 18 metara, lopta je odskakutala metar od vratnice.

25. minuta - Nemogući promašaj Oremuša! Izigrana je cijela obrana Osijeka, Vuković je prebacio istrčalog Mikulića, a Oremuš je iz blizine glavom promašio prazan gol.

20. minuta - Kouassi se sam sjurio prema vratima Osijeka, ali umjesto udarca na gol napadač Bijelih se odlučio za povratnu loptu za Vukovića. Nije ispalo dobro...

16. minuta - Hajduk vodi nakon lijepog gola Maglice. Caktaš je prizemno ubacio s lijeve strane, Maglica je loptu smirio, okrenuo Leku i sa 6-7 metara matirao Mikulića.

10. minuta - Prva poluprilika za Hajduk se dogodila nakon prvog kornera Bijelih. Vuković je prizemnom loptom pronašao usamljenog Caktaša, koji je na desetak metara od gola promašio cijelu loptu.

Utakmica je počela!

HAJDUK: Kalinić, Oremuš, Jonjić, Milić (od 46. Milović), Jozinović, Sušić (od 60. Kovačić), Lima, Caktaš, Vuković, Kouassi, Maglica (od 74. Džoni).

OSIJEK: Mikulić - Glavaš, Smoje, Leko, Aleksić (od 66. Mišić) - Kurtović, Pušić - Kvržić, Lešković, Blatnjak (od 79. Pongračić) - Perošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:52