KOMENTAR

Ako ovako izgleda SDP-ova pobjeda, kakav će biti poraz?

SDP je ostvario objektivno loš rezultat na lokalnim izborima, no krah HNS-a će ojačati njegovog čelnika
 Ranko Šuvar / CROPIX

Jedan od dobro poznatih savjeta Broja 1 - frontmena legendarne stripovske grupe TNT - jest da onaj koji “želi pobijediti ne smije izgubiti”. Ipak, prvi pamtljivi politički uspjeh Davora Bernardića na međustranačkoj razini mogao bi biti to što je dokazao da teenteovski aksiom ne vrijedi.

U drugom krugu lokalnih izbora Bernardić i njegov SDP po svim su logičnim mjerilima doživjeli dosta ozbiljan poraz, a usprkos tome Bernardić će ponedjeljak ujutro dočekati kao čvrsti lider opozicije - dakle s titulom kojom se nije uvjerljivo pohvaliti 24 sata ranije.

Dakle, novi aksiom političkog trijumfa - barem u izvedbi šefa SDP-a - glasi: Ako želiš pobijediti, možeš i izgubiti ako oni oko tebe izgube još teže...

Nema nikakve sumnje da je Bernardić najveći dobitnik urušavanja koje su na izborima doživjeli HNS i njegov čelnik Ivan Vrdoljak, no detaljnija analiza rezultata koje je ostvario SDP toj stranci zapravo daje malo razloga za optimizam i samozadovoljstvo koje je jučer navečer nastojao emitirati Bernardić.

Doduše, dojam o izbornom rezultatu SDP-a u znatnoj je mjeri projiciran i kroz leću katastrofičnih najava koje su se mogle pročitati u medijima prije izbora.

Budući da su na temelju tih anketa i analiza neki očekivali da bi čak i “vječni” Vojko Obersnel mogao imati problema s osvajanjem novog mandata u Rijeci, sadašnji rezultati i ne čine se tako loši.

Rijeka i Primorsko-goranska županija i dalje su stranačke utvrde, u Zagorju su ostali suvereni, Čakovec i Koprivnica su također crveni, a usprkos crnim očekivanjima, obranili su i vlast u Sisku. I to je to...

Kronični nedostatak dobrih izbornih vijesti za socijaldemokrate bio je vidljiv i tijekom Bernardićeva govora u izbornom stožeru SDP-a, gdje je prvo proglasio SDP jedinom alternativom aktualnoj vladajućoj koaliciji na državnoj razini, a zatim uputio pozdrave velikim stranačkim pobjednicima u Ogulinu i Žminju, dok je nešto ranije Rajko Ostojić na temelju pobjede SDP-ovca Miše Krstičevića u Pločama proglasio stranački trijumf “u dolini Neretve”.

Ipak, ne umanjujući važnost stranačke pobjede u tim gradovima, puno se zanimljivijim čine oni rezultati o kojima šefovi SDP-a baš i nisu željeli govoriti. Kao prvo, SDP je izgubio cijeli niz manjih gradova, od Opatije, preko Makarske i Hvara do Kutine. Kao drugo, iako se u SDP-u neskriveno raduju lošim rezultatima HNS-a, pitanje je koliko tu stvarno ima razloga za zadovoljstvo.

Jer, gdje god da je HNS prošao loše, SDP od toga nije imao puno koristi. Poraz HNS-ovih kandidata u Dubrovniku i Kraljevici iskoristio je HDZ, poraz u Varaždinskoj županiji Čačić, Varaždin sad drži nezavisni, ali oduvijek desno orijentirani Čehok. Je li zbog toga SDP išta jači nego što je bio prije izbora?

Nadalje, SDP nije uspio u napadima na nekoliko važnih pozicija, gdje se prilika otvarala.

U Koprivničko-križevačkoj županiji porazio ih je nezavisni Darko Koren, u Bjelovaru nisu uspjeli doći ni blizu pobjede, saborski zastupnik i član predsjedništva stranke Vedran Babić u Daruvaru je također komotno poražen u drugom krugu, u Istri se cijela SDP-ova priča svodi na snagu Vilija Bassanesea u Umagu.

Na kraju, nakon ovih izbora evidentno postoje veliki dijelovi Hrvatske u kojima SDP de facto ne postoji ili postoji, ali bez ikakve realne nade da osvoji vlast.

U Slavoniji stranka ne drži vlast ni u jednom većem urbanom središtu, ako se izuzme činjenica da su podržali neovisnog kandidata Ivicu Vrkića u Osijeku - čovjeka čiji je osobni rejting vjerojatno veći od cijelog SDP-a. U Dalmaciji, pak, od Zadra do Prevlake, njihovi gradonačelnici vladat će u Pločama i u Trogiru.

O stanju južnohrvatskog SDP-a najbolje svjedoči rezultat dugogodišnjeg ključnog šibenskog SDP-ovca Franka Vidovića koji je do nogu potučen u utrci za tamošnjeg župana, s tim da je u drugom krugu dobio manje glasova nego u prvom (!?). Poručio je potom da se “više neće kandidirati ni za jednu dužnost u lokalnoj politici”.

Povlačenje iz predsjedništva stranke nije najavio, kao ni spomenuti Babić, kao ni Domagoj Hajduković koji je u utrci za osječkog župana dobio manje od deset posto. Za stranku koja je - prema svom čelniku - spremna pobijediti HDZ, u svom vodstvu SDP ima popriličan broj gubitnika. A taktika pobjeđivanja malim porazima ipak ne može trajati dugo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:33