HU ZHAOMING

AMBASADOR NR KINE U RH Kina i Hrvatska moraju ostvariti 'pretjecanje u zavoju'

Hu Zhaoming
 Veleposlanstvo NR Kine u RH

U ovih pola godine posjetio sam najistočniju hrvatsku županiju, Vukovarsko-srijemsku, te najzapadniju, Istarsku županiju; razgledao sam Titovo rodno selo Kumrovec, dubrovačke zidine i upoznao mnogo prijatelja, od visokih političkih dužnosnika do radnika u riječkoj luci. Vrlo sam sretan što sam na diplomatskoj misiji u Hrvatskoj te ću učiniti sve što je u mojoj moći da se kinesko-hrvatsko prijateljstvo i suradnja još više razviju.

Ove godine obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i Republike Hrvatske. U ovih 25 godina međusobno poznavanje naroda dviju zemalja postupno se produbljivalo, prošle je godine prvi put prijeđena brojka od 100.000 kineskih turista u Hrvatskoj. Praktična suradnja polučila je pozitivne rezultate na svakom području, obujam trgovine između Kine i Hrvatske u ovih se 25 godina povećao više od 30 puta. Također, dvije zemlje se međusobno poštuju i neprestano podupiru. Nakon što se Hrvatska priključila EU, Kina na nju gleda kao na prijatelja unutar EU na kojega se vrijedi osloniti i kao na dobrog partnera.

Trebali bismo biti sretni zbog rezultata koje su kinesko-hrvatski odnosi postigli u ovih 25 godina. Istodobno, trebali bismo jasno sagledati prostor u kojem dvije zemlje mogu uložiti daljnje napore. Iskreno govoreći, razina trgovinske suradnje Kine i Hrvatske je relativno niska i u nekim područjima zaostaje za razinom suradnje Kine i susjednih zemalja Hrvatske. No, nisam pesimističan, naprotiv, zaista sam optimističan u pogledu budućnosti kinesko-hrvatskih odnosa. Vjerujem da, uzevši 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske kao početnu točku, samo trebamo uhvatiti i potpuno iskoristiti nove povijesne prilike s kojima se suočavaju dvije zemlje te će suradnja Kine i Hrvatske u potpunosti moći realizirati “pretjecanje u zavoju”, to jest iskoristiti povijesnu prekretnicu da dostignemo i preteknemo druge zemlje.

No, kako Kina i Hrvatska mogu ostvariti “pretjecanje u zavoju”? Prema mojem mišljenju, postoji nekoliko aspekata od kojih možemo početi.

Prvi je dobro iskoristiti nove platforme, inicijativu “Jedan pojas, jedan put” i suradnju “16+1”. “Jedan pojas, jedan put” inicijativa je za koju se kineski predsjednik Xi Jinping osobno zalaže i promovira je, ona je renesansa starog Puta svile. Hrvatska je križište pomorskog i kontinentalnog Puta svile te domovina Marka Pola, zbog čega uživa izuzetno dobar geografski položaj u sklopu izgradnje “Jednog pojasa, jednog puta”. Suradnja “16+1” nova je platforma za suradnju Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe, koja, u pet godina otkad je osnovana, ima tendenciju jako brzog razvoja i obje strane od nje imaju mnogostruke koristi. Nadam se da će se Hrvatska aktivnije uključiti u suradnju “16+1” i da će na nekim područjima u kojima ima prednost ostvariti lidersku ulogu.

Drugi je iskoristiti trend razvoja nove ekonomije. Došlo je do velike promjene u obliku svjetske ekonomije i trend je da je razvoj nove ekonomije sve turbulentniji. U Kini su kupnja na internetu, elektronsko plaćanje i slično već postali neodvojiv dio života. “Dijeljenje bicikala i automobila” i drugi oblici ekonomije dijeljenja snažno se razvijaju. Kina je zemlja koja je izumila papirnati novac, a možda će u bliskoj budućnosti biti prva zemlja na svijetu koja neće koristiti gotovinu. Kina i Hrvatska moraju pojačati suradnju na područjima nove ekonomije, što će donijeti mnogo koristi hrvatskom narodu te pružiti novi impuls razvoju drugih područja suradnje.

Treće, u potpunosti iskoristiti ulogu novih aktera. U međunarodnoj suradnji vlast pojedine zemlje je akter, no istodobno uloge lokalnih pokrajina, gradova pa i tvrtki postaju sve veće. Broj stanovnika i BDP mojega rodnoga grada Yangzhoua otprilike su jednaki hrvatskom. Broj stanovnika pokrajine Jiangsu, u kojoj se nalazi Yangzhou, odgovara njemačkom, a BDP otprilike odgovara španjolskom. Kineski Alibaba, Tencent i druge tvrtke već su se uvrstili u klub velikih tvrtki s tržišnom vrijednosti većom od 400 milijardi dolara. Moramo više pažnje pridavati ulozi novih aktera, dobro iskoristiti kanale lokalne suradnje i privući više velikih tvrtki da se pridruže suradnji Kine i Hrvatske.

Dvije zemlje trebaju više učiti jedna od druge o iskustvima vladavine zemljom. Na prvi dan kad je izabran kao najviši kineski vođa, Xi Jinping je rekao “Težnja naroda za boljim životom cilj je naših nastojanja”, naglasivši time da treba omogućiti najširim masama naroda da uživaju plodove ekonomskog i društvenog napretka. Vjerujem da se i hrvatska vlast vodi sličnim idejama u vladanju državom. Suradnja Kine i Hrvatske treba još više služiti interesima širokih masa naroda i ohrabriti narode obiju zemalja da se još aktivnije uključe u razmjenu i suradnju između dvije zemlje i da iz toga ima još više koristi.

(Tekst se temelji na govoru koji je Hu Zhaoming održao na seminaru “Nova ideja, nova prilika, novi razvoj” 14. rujna 2017. u Zagrebu)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:55