WASHINGTON MAIL

Američki predsjednički izbori sprinterski ulaze u završnicu

 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednički izbori ulaze u završnu fazu. Nakon prve nacionalne debate između Hillary Clinton i Donalda Trumpa karakteri i sposobnosti oba kandidata su jasniji. Tijekom posljednjeg mjeseca kampanje birači mogu odlučiti tko je spreman voditi državu ili, još preciznije, tko je manje nespreman. I Trump i Clinton su nepopularni. Paradoksalno, gotovo bilo koji republikanac, osim Trumpa, mogao bi pobijediti Clinton i gotovo svaki demokrat, uz mogući izuzetak Clinton, mogao bi pobijediti Trumpa. Na ovim se izborima ne može jamčiti ni jedan ishod. Oba kandidata imaju jakosti i slabosti. Gledajući s pozitivne strane, Trump je otvorio nekoliko ozbiljnih tema kojima se buduća administracija mora učinkovitije pozabaviti, uključujući stvaranje radnih mjesta, urbane nerede i ulično nasilje, međunarodni terorizam, političku blokadu u Washingtonu i utjecaj interesa bogatih u izbornim kampanjama. Ipak, njegove negativnosti nadmašuju ono pozitivno. Tijekom prve debate, koju je gledala rekordna publika, njegova nepostojanost i osvetoljubivost su bile očite.

Njegovi izljevi ljutnje naglašavaju nedostatak temperamenta potrebnog da bi se bilo racionalni vođa te da je sklon bijesu i na najmanju uvredu. Promatrači su bili zabrinuti da bi u međunarodnoj krizi mogao pretjerano reagirati i dovesti do eskalacije konflikta. Trump također pokazuje nedovoljno poznavanje unutarnje i vanjske politike te mnogi stručnjaci smatraju da nije spreman biti vrhovni zapovjednik. Njegove vanjskopolitičke izjave su ili jednostavne ili kontradiktorne ili nekoherentne. Deseci republikanskih stručnjaka za nacionalnu sigurnost potpisali su otvoreno p ismo u kojem Trumpovu vanjskopolitičku viziju ocjenjuju "izuzetno nekonzistentnom i neprincipijelnom". Na domaćem planu Trump neprestano odvraća različite skupine koje će biti ključne u izborima. Primjerice, njegovi opsesivni napadi na Twitteru na bivšu Miss Universe i popularnu latinoameričku glumicu, koja je optužila Trumpa za seksizam, vratit će mu se kao bumerang kod žena i Latino birača: to su dva bloka zbog kojih mu prijeti opasnost poraza širokih razmjera.

Od početka predizbora Trump je gradio kampanju na pozivima na netrpeljivost i ksenofobiju, potičući negativne stavove prema Meksikancima, muslimanima i, posebno, migrantima. Njegovi prijedlozi masovnih deportacija imigranata i religijskog testiranja muslimana u konačnici su neizvedivi i protivni američkim principima. Iznošenje takvih prijedloga može privući podršku Trumpove baze, ali odvraća većinu birača. Vjeruje se također da Trump posluje nepošteno. Iako njegove kompanije ostvaruju određeni financijski uspjeh, imao je šest velikih bankrota, zlorabio je dobrotvornu zakladu svoje obitelji i navodno prevario klijente koji su se upisali na Sveučilište Trump. Osim toga, Trump je tijekom prošla tri desetljeća bio u tisućama sudskih sporova, uključujući barem šezdeset u kojima je riječ o malim poduzetnicima i zaposlenicima na određeno vrijeme koje nije isplatio. Trump je također odbio predočiti svoju poreznu karticu, potičući tako brojna pitanja o razmjerima svog bogatstva i poreznog statusa. Nedavno otkriveni dokumenti indiciraju da Trump nije platio porez gotovo dva desetljeća, što je optužba koja bi mu mogla ozbiljno naštetiti na izborima. Dodatno, odbio je dostaviti informacije o izvorima svojih kredita i stranih financijskih veza koje bi mogle razotkriti značajne sukobe interesa bude li izabran za predsjednika.

Hillary Clinton ima svoje mane, mnoge od njih se povezuju uz percepciju tajnosti, nedostatka empatije i mogućeg nepoštenja. Trump i njegovi pobočnici optužuju je za korištenje Fondacije Clinton kako bi izmuljala politički utjecaj za značajne svote. Iako je manje vjerojatno da bi zaprijetila nacionalnoj sigurnosti ili odvela zemlju u ustavnu krizu nego Trump, njezino korištenje privatnog servera za elektroničku poštu dok je bila državna tajnica i dalje je pod istragom FBI-a. Optužena je u najboljem slučaju za nemarno, a u najgorem za nepromišljeno ponašanje prema klasificiranim informacijama. Clinton će se i dalje boriti sa skupinama birača koji joj ne vjeruju ili je optužuju zbog osobnih ambicija i smatraju je dijelom diskreditiranog sustava. To uključuje mnoge neovisne birače koji će formirati kritični blok ako izbori budu tijesni. Trump će intenzivirati napade na različitim frontama, uključujući njezin privatni život i navodno prikrivanje bračnih izleta njezina supruga. Republikanci tvrde da je ona omogućavala njegove afere s raznim ženama dok je bio predsjednik u 1990-ima. S pozitivne strane, njezina karijera u javnoj službi, kao prva dama, senatorica države New York i državna tajnica, daje joj jasnu prednost. Trump nikad nije obnašao javnu službu i njegov model poslovnog upravljanja se jednostavno ne može preslikati na politiku jer bi odvratio Kongres i potkopao američka globalna savezništva. Osim toga, za razliku od Trumpa, Clinton ima kontrolu nad svim većim unutarnjim i vanjskopolitičkim temama. Njezin nastup na prvoj nacionalnoj debati pokazao je da je, za razliku od Trumpa, duboko u političkim pitanjima te da je generalno prihvatila politički dosljedne stavove. Ona je također poznata kao vrijedan i usredotočen radnik, za razliku od svog rivala kojega je lako izbaciti iz takta osobnim napadima i skandalima. Sve su oči uperene u dolazeću drugu debatu - u nedjelju - koja obećava da će biti burna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:17