KLASA OPTIMIST

ANTE TOMIĆ OTKRIO ŠTO JE TRUMP ŠAPNUO MELANIJI KOJA SE ODMAH RASTUŽILA 'Slušaj, prenesi zemljacima, ono s Piranskim neće ići. To sranje je hrvatsko'

 Screenshot

Svi su primijetili kako se Donald Trump usred svečane inauguracije okrenuo supruzi Melaniji i kratko joj rekao nešto od čega je njoj trenutno iščezao osmijeh. Pognula je glavu i iz ozarenosti potonula u duboku, šutljivu potištenost. Zgoda je čudna, nešto i jeziva. Svijet je zaprepastilo kako je Donald Trump bezobziran i okrutan prema najbližima. Ali, ako mene pitate, to je to. Drugačije se sa Slovencima i ne da razgovarati.

Mikrofoni nisu zabilježili što je Trump onoga jutra ispred zgrade Capitola kazao svojoj useljeničkoj dragani, a ja mislim da joj je kazao sljedeće:

“Slušaj, prenesi zemljacima, ono s Piranskim zaljevom neće ići. Razgovarao sam s ljudima, to sranje je hrvatsko”, dobacio joj je on, a Melanija se, vidjeli ste, gotovo rasplakala.

Dobro, američki predsjednik to zacijelo ipak nije kazao, ali kratki isječak s inauguracije vjerno je posvjedočio koliko je Trumpovo poštovanje za Melaniju, djevojački Knavs, i koliko su utemeljena prostodušna očekivanja slovenskih političara da će im novi američki predsjednik, kao svoj svojima, riješiti sve probleme, od ekonomskih i socijalnih do razgraničenja sa susjedima. Donald Trump, da se ne lažemo, nema pojma gdje je Slovenija. Kad je televiziji dokumentarac o nekakvoj nerazvijenoj zemlji, svejedno je li riječ o Moldaviji, Uzbekistanu, Ekvadoru ili Obali Bjelokosti, Trump uvijek pomisli kako je to zavičaj njegove supruge i svaki put kaže istu šalu:

“Melanija, brzo, brzo!” poviče on razdragano. “Na televiziji krokodil jede tvoga tatu.”

“Joj, Donnie, pa znaš da ja nisam iz jugoistočne Azije”, zaunjka Melanija mrzovoljno, no on je, kao i obično, ne čuje.

“Goddammit!” opsuje Trump. “Da te ja nisam oženio, ti bi i sad tamo u prašumi strelicama iz puhaljke gađala majmune. Pa kad netko reče da ja nisam dobar čovjek...”

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ohrabren valjda činjenicom da je najmoćniji muškarac na svijetu oženio jednu njihovu, izjavio je prije nekoliko dana da njihovi građani više neće ljetovati u Hrvatskoj. Oh, naravno, Slovenci će odsad ljetovati u zeta, u luksuznom, all inclusive Trump International Beach Resortu u Miamiju. Donald Trump ne može upravo dočekati da mu svojta iz Sevnice dođe u gumenim sandalama i čarapama srkati hladne pina colade na ležaljkama oko bazena.

Nije li to dirljivo? Ako ne pazite, naivna nadanja slovenskih bedaka mogla bi vam slomiti srce. Mogli biste se rasplakati gledajući s kakvim provincijskim ushitom oni doživljavaju uspjeh Melanije Trump, upravo kao što se seljaci katkad hvale ako je tkogod iz njihove zabiti završio na visokom položaju u glavnom gradu. Pa i inače, osim Slovenaca, u čitavome ovom našem kraju, svi ponosni domoljubi i čestiti nacionalisti u čiste gaće ejakuliraju zbog Trumpa. Nema desničarskog uglednika u regiji, političara ili političkog komentatora koji nije bio sretan zbog Trumpove izborne pobjede. Od Vojislava Šešelja i Milorada Dodika do Velimira Bujanca i Milana Ivkošića, svi su ga zbog nečega dočekali kao saveznika, i Hrvatima i Srbima Donald Trump je najbolji prijatelj, i u televizijskim studijima i na društvenim mrežama jednako se oduševljavaju njegovim postupcima.

Baš sve što Trump učini našim patriotima je super. Oni pozdravljaju zid prema Meksiku i zabranu useljavanja muslimana kao da je njima lično nekakav Jose, Pablo, Mujo ili Haso oteo radno mjesto. Srčano podupiru oduzimanje zdravstvenog osiguranja siromašnima kao da imaju i vode veliko privatno osiguravajuće društvo, a zagađivanje okoliša kao da im je ćaća ostavio naftnu rafineriju u Sisku. Svaka gadost koju američki predsjednik potpiše, pa i blagoslov da se strujom, vodom i batinama mrcvare ratni zarobljenici, bit će im neodoljiva. Dapače, njegovim se obožavateljima to i sviđa. Trump nije uspio usprkos, već zahvaljujući činjenici da je gad. Milijuni su glasali za njega jer tvrdo vjeruju kako vlast treba biti odvratna, kako predsjednik treba biti sebični, lažljivi i nezasitni grabežljivac bez milosti za manjine i slabije.

Papa Franjo je prije nekoliko dana ispravno primijetio kako sve to podsjeća na Njemačku tridesetih godina prošlog stoljeća. Sve otad svijet nije bio očaran gorom osobom. Od Adolfa Hitlera se ne pamti da su gomile tako klicale neukusu, oholosti, prostaštvu i nasilju. To je ono što zapravo uzbuđuje takozvane desničare, više od ikakve domovine, Boga i obitelji, da budu zli, da se prema nekakvom bijednom, prestrašenom ljudskom biću, Meksikancu, crncu, muslimanu, pederu ili ženi, odnose kao prema smeću.

Donald Trump naš je novi vođa za vrijeme koje dolazi, vrijeme u kojemu dobrota, samilost, velikodušnost, otvorenost i pristojnost neće više značiti ništa. Ako vam se možda učini da naš svijet može bez toga, pogledajte ponovno onu kratku snimku gdje iščezava osmijeh s lica Melanije Trump. Kad vidite užas na njezinom licu, ne zavidite joj ni na čemu. Ništa što ona ima u raskošnom apartmanu s pogledom na Central Park vi ne biste željeli. Cura iz Sevnice mogla se i bolje udati.

Tko je zaista taj Donald Trump? Može vam se činiti čudnim, ali ja mislim da je on jadan. Jedan milijarder koji nikad u životu vjerojatno nije imao nikakve humanističke ideale, koji se čak ni u mladosti nije opijao zabludama o jednakosti i bratstvu svih ljudi, koji se nije zanosio Isusom, Che Guevarom ili Johnom Lennonom, jedan za kojega bih ja čak rekao da je emocionalni bogalj, ne zna što je ljubav, kojega nitko nije zaista volio i koji nikad nije bio zaljubljen, koji je ustvari čitav život plaćao za seks, nijedna mu se žena nije za svoj gušt i veselje skinula gola i raširila noge...

Pa, jebem ti, zar je to život? Da čovjek nije pokvaren i opasan, vjerojatno biste ga sažaljevali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:19