IZA KULISA

BANALNE KAZNE ZA NASILJE NAD ŽENAMA Prošle godine registrirano gotovo 10 tisuća slučajeva obiteljskog nasilja

Ilustracija
 Profimedia, Photononstop

U Nedeljancu pokraj Varaždina muškarac je u svom automobilu ubio djevojku, potom i sebe.

Što se dogodilo?

Pretpostavlja se da je riječ o posljednjem u nizu nasilničkih poteza muškarca prema djevojci s kojom je živio. U većini takvih situacija muškarac si uzme za pravo da provodi neku svoju pravdu, kažnjava ženu. Većina istraga pokazuje da je muškarac i prije prijetio, zlostavljao i agresivno nastupao prema ženi te da je čak i okolina znala za to, ali nitko nije reagirao. Počinitelj zločina je često osoba koja je iskustvo s oružjem stekla u ratu.

Zašto je žena žrtva? Sudovi blago kažnjavaju nasilje nad ženama. Nedavno donesena presuda od četiri i pol godine zatvora za brutalno ozljeđivanje djevojke na tulumu omogućilo je počinitelju da i dalje bude na slobodi i ode na izdržavanje kazne tek kada bude slobodnih mjesta u zatvoru. Silovanje je u tom zločinu kažnjeno zatvorom od šest mjeseci. To je poruka sudstva.

Sudstvo tolerira nasilje, kažnjava kada mora, a tada je kazna banalna. Činjenica da je prošle godine registrirano gotovo 10 tisuća slučajeva obiteljskog nasilja, a to su prijavljeni slučajevi dok procjene kažu da je neprijavljenog nasilja tri puta više, pretpostavljala bi da je u zatvoru završilo 10 tisuća nasilnika. Ne, kažnjavani su na razini prekršaja. Novčano. Kao kada se napiju u zadnjoj birtiji na svijetu. Stavovi hrvatskog sudstva rezultat su odnosa prema nasilju nad ženama. Ignoriraju se. Institucije se ne bave poštovanjem žena, a kamoli zaštitom. Predsjednica se nikada nije angažirala u zaštiti žena, obrazovni sustav žene prikazuje nevažnima, velika je spolna diskriminacija pri zapošljavanju, političkoj zastupljenosti i drugim sferama života. Žene su u Hrvatskoj žrtve, one služe u obitelji, na poslu i pred svijetom. Vjernici ne čuju da je nasilje nad ženama zapravo težak grijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:23