KOMENTAR JUTARNJEG

BANDIĆ IPAK IMA NAJVIŠE RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO: HDZ u Zagrebu ostvario povijesno loš rezultat, ali ni u SDP-u ne mogu biti zadovoljni

 Nikša Stipaničev/Boris Kovačev/Željko Hajdinjak/Bruno Konjević / Cropix

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima vjerojatno najviše razloga za zadovoljstvo poslije jučerašnjeg prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Bandić ima prilično veliku prednost u odnosu na Anku Mrak-Taritaš, ali i lista Bandić Milan 365 vodi u utrci za Gradsku skupštinu, nekoliko posto ispred saveza SDP-HNS i daleko u odnosu na HDZ. U svakom slučaju, stekao je solidnu prednost prije drugog izbornog kruga, međutim, to nipošto ne znači da je njegova pobjeda sigurna.

Kada se sve zbroji, u četiri najveća grada u Hrvatskoj nije bilo većih iznenađenja, barem kada je riječ o gradonačelničkim izborima. Kao što su nagovijestila istraživanja, Milan Bandić i Anka Mrak-Taritaš (HNS-SDP-HSU) u drugom su krugu izbora u Zagrebu, a Željko Kerum sa 29 posto i Andro Krstulović Opara (HDZ) sa 25 posto u gradu Splitu.

Razlika

Razlika među kandidatima puno je veća u Rijeci, gdje Vojko Obersnel (SDP i još šest manjih stranaka) sa 44 posto uvjerljivo vodi ispred nezavisnog Hrvoja Burića (18), te u Osijeku, u kojem Ivica Vrkić (HNS-SDP) osvaja 36, a Ivana Šojat (HDZ) 16 posto glasova.

Budući da je Zagreb politički i gospodarski centar Hrvatske, razumljivo je da su najveći interes izazvali rezultati u glavnom gradu. A oni nisu dobri za dvije najjače stranke, HDZ i SDP.

Hrvatska demokratska zajednica i Andrej Plenković ostvarili su povijesno loš rezultat u Zagrebu, gdje je za njihova kandidata Dragu Prgometa glasalo približno šest posto birača ili gotovo upola manje nego za Brunu Esih, novu desnu heroinu ovdašnje političke scene.

U Rijeci je Kristijan Staničić dobio 13 posto, Ivana Šojat u Osijeku 18 posto i samo Krstulović Opara sa 25 posto glasova u prvom krugu može pobijediti.

Bolji rezultat

Nešto bolje rezultate ostvarile su HDZ-ove liste za Gradska vijeća: 24 i 23 posto u Splitu i Osijeku, 17 posto u Rijeci i 11 posto u Zagrebu. Potpuno je jasno da je velik broj birača HDZ-a glasao za kandidate koji nisu iz njihove stranke.

Kako se očekivalo, slabe rezultate u najvećim centrima u HDZ-u su kompenzirali pobjedama ili vodstvima u većini županija. HDZ će imati župane u cijeloj Dalmaciji i Slavoniji, Lici, Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Karlovačkoj županiji. Usto, njegovi kandidati u vodstvu su u važnim gradovima kao što su Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Karlovac i Vukovar.

Ali, jasno je i to da ni u SDP-u ne mogu biti zadovoljni zagrebačkim rezultatom jer više nisu najjača lista, a to se posljednji put dogodilo još tamo 1997. godine. Udružena lista SDP-a i HNS-a dobila je manje glasova nego Anka Mrak-Taritaš i gotovo ne postoji način na koji stranke lijevog centra mogu imati većinu u Skupštini grada Zagreba. A to znači da bi Anka Mrak-Taritaš, čak i u slučaju pobjede, jako teško mogla voditi grad onako kako je najavljivala.

S druge strane, u SDP-u mogu biti relativno zadovoljni jer njihovi kandidati imaju priliku zadržati gradove koje na Iblerovu trgu smatraju važnima.

Jedan od potpredsjednika SDP-a prognozirao je u nedjelju ujutro da će socijaldemokrati biti zadovoljni ostvare li više-manje slične rezultate kao prije četiri godine. Znači, osvoje li njihovi kandidati Rijeku, Sisak, Koprivnicu i Čakovec, plus Zagreb i Osijek, u kojima SDP podržava Anku Mrak-Taritaš i Ivicu Vrkića.

Službeni podaci sinoć oko 22 sata pokazivali su da su SDP-ovi kandidati u vodstvu u tim sredinama, kao i u Umagu, jedinom istarskom gradu u kojem IDS nije na vlasti.

- Tu su još Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija, za koje vjerujem da u njima možemo pobijediti. Postignemo li ove rezultate, uz podatak kako istraživanja pokazuju da smo na razini države na 24 posto, SDP će potvrditi snagu i možemo se početi pripremati za parlamentarne izbore - najavio je sugovornik Jutarnjeg lista.

HNS bi mogao postati najveći izborni gubitnik: ostali su bez Varaždina, dok njihov kandidat zaostaje i u Dubrovniku, a to su donedavno bila dva glavna gradska uporišta stranke Ivana Vrdoljaka.

Na sreću, u utrci za župane pobjeđuju Matija Posavec u Međimurskoj i Predrag Štromar u Varaždinskoj županiji, što je potvrda teze da je HNS stranka sjeverozapadne Hrvatske bez veće snage u ostatku zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:21