IZA KULISA

BEŠĆUTNA KONSTRUKCIJA O ALEKSANDRI ZEC Kako je jedan od najsramotnijih priloga obeščastio mrtvo dijete

Hrvatska televizija jučer je objavila jedan od najsramotnijih priloga i dotakla samo dno. Na 25. godišnjicu ubojstva obitelji Zec, u prilogu u emisiji "TV kalendar", zaključeno je da su "zbog medijskog napuhavanja ovog slučaja u sjeni ostala stradanja više od 400 djece u Domovinskom ratu zbog velikosrpske agresije". Tročlanu obitelj Zec - oca Mihajla i suprugu Mariju te 11-godišnju kćer Aleksandru - pobili su Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović, pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa. Mihajlo Zec ubijen je u obiteljskom stanu na Trešnjevci, a Marija i Aleksandra prebačene na Sljeme, ubijene mecima u glavu i bačene u rupu za smeće. Ubojice su sve priznali, ali su oslobođeni zbog proceduralnih razloga, a za HTV je metak u glavu djevojčice medijsko napuhavanje.

Može li teza izgovorena u "TV kalendaru" izdržati bilo koju vrstu provjere?

Nipošto, riječ je o duboko neprofesionalnoj i još dublje amoralnoj konstrukciji. Ubojstvo obitelji Zec težak je zločin i nešto čega se srami svatko tko voli Hrvatsku. Bilo kakvo relativiziranje ovog zločina je nemoguće, a upravo to je cilj teze kako se pisanjem o mrtvoj Aleksandri Zec u sjenu baca preostalih 400 djece koja su stradala u Domovinskom ratu. To je kao da netko kaže da se podsjećanjem na dvije stotine ubijenih na Ovčari zanemaruje ostalih 12.000 poginulih 1991-95. Bešćutna konstrukcija koju je proizvela nacionalna Televizija, a ne neki od desničarskih portala, što pokazuje u kojem smjeru ide HTV.

Što je s preostalih 400 ubijene djece?

Samo po sebi, to je užasno, ali kakve veze Aleksandra Zec ima s tim?

A službena politika šuti?

I to se može pokazati velikom greškom Andreja Plenkovića. Očito je da desne snage testiraju dokle mogu ići - srušili su kurikularnu reformu, prije par dana "Za dom spremni" je osvanulo u Jasenovcu, a sada skandalozni "TV kalendar" u kojem je obeščašćeno mrtvo dijete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:27