'SVETI EGOIZAM'

BEŠKER ANALIZIRA TRUMPOV GOVOR: Zebnja poslije tog govora ne bi trebala čuditi. SAD-u se dogodio narod. Znamo što je događanje naroda učinilo Srbiji

 REUTERS

Sjedinjenim Državama Amerike se dogodio narod. Narod je Bog a Trump je njegov srdit prorok – glasi, rekao bih, prvi ključni rezime inauguralnog govora novog predsjednika Donalda J. Trumpa. Po svojoj strukturi taj se govor nije udaljio od retorike njegovih predizbornih jurišnih istupa, poput onoga u Clevelandu, nije imao državničku širinu. Predsjednik Trump je svijetu isporučio apsolutnu himnu sebičnosti, stotinjak godina pošto je daleko bliže nama Antonio Salandra proklamirao "sveti egoizam" kao bazu nove politike Italije.

Znamo kakve je posljedice "sveti egoizam" donio Italiji (i susjedima) ne u jednome nego u dvama svjetskim ratovima, znamo što je njezino događanje naroda učinilo Srbiji (i njezinim susjedima), zebnja poslije Trumpova govora ne bi trebala čuditi. Postoji važna razlika između talijanskoga "svetog egoizma" i Trumpove populističke sebičnosti: u govoru američkog Predsjednika nema ni sjene teritorijalnog ekspanzionizma, samo komercijalnoga. Oni ne idu ruku pod ruku, tek ponekad.

Sjedinjene Države u Trumpovu govoru saveznike niti imaju niti trebaju. Nema tog pojma, što je bila mantra od Roosevelta do Obame. Umjesto toga Trump nariče nad novcem koji je, kaže, spiskan na obranu tuđih granica, umjesto na obranu granica Sjedinjenih Država (ugroženih, očito, od imigranata). Moramo očuvati naše granice od poraza drugih zemalja, rekao je kasnije, otrovno ciljajući u Evropu, počam od Njemačke (odakle je u Ameriku imigrirao njegov djed dezerter). Ključan parametar tog "poraza" je, naravno, novac. Stoga Trump najavljuje da taj novac više neće teći drugima. Što smo dobili - dobili smo. Odsad od njih moramo kupiti ili unajmiti, kako se trgovac precizno izjasnio: "Kupuj američko! Unajmi američko!"

Naime, Trumpov nacionalni egoizam je - u inauguralnom govoru - savršeno komercijalnog tipa. Koga vidi kao konkurenciju - neće imati lijepe četiri godine, možda i dulje razdoblje.

"Narodi svijeta, hvala!", rekao je Trump prije toga. U kontekstu njegove najave obračuna sa svjetskom konkurencijom, dizanja pokretnih mostova protekcionizma, cijepljenja protiv solidarnosti - ta je zahvala zvučala ciničnije nego što je, možda, bila zamišljena.

Pored teksta govora, koji je bio ofenzivan u oba smisla te riječi - i napadački i uvredljiv - Trump je koristio i govor tijela s naznakama neprijateljstva: hod okrupnjaloga filmskog kauboja, oči stisnute u grimasu mržnje, usta iskrivljena prijezirom (na primjedbu da je to njegov standardni izgled treba odvratiti shematskom ali ne i netočnom tvrdnjom da do četrdesete čovjek ne mora odgovarati za svoje lice, ali poslije mora, jer je sam preoblikovao, mimikom iza koje su osjećaji, ono što je genetski baštinio).

Eklatantan je bio raskorak između riječi kojima je predsjedniku Obami i njegovoj supruzi zahvalio na ljubaznom gostoprimstvu i izraza neskrivenog neprijateljstva kojim je te riječi popratio. Prvim sljedećim riječima Trumpov govor je naznačio oštru, radikalnu cezuru s Obaminim osmogodištem.

Dosadašnji period, rekao je Trump bez okolišanja, karakterizirala je uska grupa u Washingtonu koja je narodu uzurpirala, otela nacionalno bogatstvo, uništavala proizvodnju, ponižavala Ameriku. "Nije bitno koja je stranka na vlasti, bitno je kontrolira li narod vladu“, ključna je parola Trumpova populizma, ponovljena u jučerašnjem govoru. Ključni su i koncepti da treba Države rekonstruirati, ponovo unijeti povjerenje, a više od svega: da je vlast vraćena narodu, da se "od ovog trenutka sve mijenja i ide nabolje".

Dosad smo, kaže Trump, obogatili investitore, potratili milijarde na druge - ali to je prošlost, odsad gledamo samo na budućnost, odsad Ameriku vodi nova vizija, od ovog dana "prvo Amerika": Amerika će početi opet pobjeđivati, vratiti sebi svoje novce, svoje granice, svoja zaposlenja, svoje sne.

Jedini ustupak drugima glasi da će Amerika biti prijatelj svima, da će svatko imati pravo gledati svoje interese. Interesi su jedini univerzalan pojam Trumpove svjetskopolitičke paradigme. U tom pogledu je iskren i kad ne govori istinu (odnosno: svu istinu i ništa osim istine).

I inauguracijski govor je pokazao da je najmoćnija velesila na svoje čelo izabrala masivan utjelovljen ego trip. Zatvorivši usta, nastavio je govoriti licem i tijelom. Napustio je mikrofon s izrazom lica wrestlera koji je upravo prebio protivnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:57