OŠTRI REZOVI

Da je Bauk malo promislio, skužio bi da nije problem u uvredi Janici, nego u zaštiti žene

 Bruno Konjević / CROPIX

Ne čudi Bauk, on reagira prvoloptaški. Čudi Glavašević. Grbin djeluje kao da dokazuje hrabrost. No, u stvari je potez trojice SDP-ovaca, taj performans u kojem su se izložili građanima da im u lice kažu što god žele i misle o političarima, bio ozbiljan promašaj. Politički, društveni, ljudski. Tri su se lika koji imaju samo mjesto na političkoj sceni, ali nemaju vlast, pa tako ni osobit značaj, digla na isti način kao i tri lika iz kafića koji su htjeli privući malo pozornosti i podmetnuli se građanima da im istresu sve što nikada nisu čuli. "Predragu Matiću su upućivane i teže uvrede pa se nikog nije hapsilo zbog toga", napisao je Bauk na svom Facebook zidu.

Sve zbog Janice i napada na nju, te, posljedično, izrečenih kazni ekipi koja joj je na putu za Brač vikala: "Puši ku..." Grupa mladića pritom je okružila automobil u kojem se vozila i, uz ovu, nizala druge psovke. Sedmorica iz cijele grupe dobili su petodnevne zatvorske kazne. Policija je procijenila da je najjednostavnije sve pokriti prijavom za remećenje javnog reda i mira, a sud je donio svoju presudu. Bauk je zaključio da ih nije trebalo kazniti jer nitko nije kažnjen za prijetnje Predragu Matiću, ministru iz Vlade Zorana Milanovića. Ili je zaključio da je trebalo kazniti i one koji su vrijeđali i prijetili Predragu Matiću. Da, trebalo je. Tada je to mogao reći Ranku Ostojiću, svom stranačkom kolegi, tadašnjem ministru unutarnjih poslova. Mogao je reći i Zoranu Milanoviću, on je bio premijer. Mogao je tada i izaći na ulicu i ponuditi se nezadovoljnim građanima. Nije učinio ništa od ovoga. Sada je izašao kao bi provocirao ovu vlast. Valjda mu je to fora i politička borba.

Kada je Mirjani Rakić na vrata došla zapjenjena horda, ništa se nije dogodilo. Bauk nije izašao na ulicu i pozvao da mu nezadovoljnici kažu u lice što misle. Ne, učinio je to sada, izveo performans kojim je podržao nasilje.

Nije uopće problem trebaju li političari trpjeti razne uvrede. Trebaju. One su, naravno, pitanje odnosa javnosti prema svim predstavnicima vlasti, i onima koji su u opoziciji, ali čine političku elitu, nisu poželjne ni dobre, ali su umnogome dopuštene. Građani ne mogu drugo nego uzvikivati prema političarima.

Situacija s Janicom Kostelić je dosta drukčija od onoga kako je vidi Bauk. Riječ je o prijetnji ženi. Za to što su prijetili i zastrašivali ženu, cijela je ekipa zaslužila provesti u zatvoru puno dulje. Za to što su vrijeđali političara, nekoga tko obnaša vlast, mogli su biti kažnjeni blaže, nije toliko važno. No, morali su i sasvim je u redu da budu kažnjeni zato što su napali ženu. Puno je bitnije jednom društvu da štiti žene od nasilja nego da štiti političare. Izlaskom na ulicu pred građane, Bauk nije pokazao štiti li on uopće ikoga. "Puši ku..." nije rečenica kojom se izražava sloboda govora, nije rečenica kojom se dokazuje demokracija, pa je stoga i glupo uspoređivati takvu uvredu prema Janici Kostelić s onim uvredama kojima je bio izložen Fred Matić.

To jednostavno nije pravo koje ima bilo tko u ovoj zemlji, pa širina duha i sva maštovitost koju je Bauk možda namjeravao pokazati kako bi se sprdao na račun Plenkovićeve vlasti samo sugerira da bi sutra on mogao mirno gledati kako istim riječima napadaju neku drugu ženu čija politička opcija nije ista kao i Baukova. Bauk je jednostavno pokazao da živi u svijetu "mi" i "oni". I da želi da tako i ostane. Da bude isti kao i Željka Markić, Zlatko Hasanbegović i drugi koji žele da se znaju podjele. I nije mu problem ako su svi koji su politički njemu nasuprot agresivni prostaci jer je tada jasno da je on na dobroj strani. Problem mu je kada treba zaštititi nekoga iz suparničke momčadi. Tada bi da se mjeri ono što je učinjeno njemu i njegovima. A ne ide to tako. Svi moraju biti zaštićeni, u svim Hrvatskama. To je ono što bi SDP-u trebalo biti važno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:42