VELIKA ŠKRTICA

DALI STE JAKNU NA ČUVANJE U GARDEROBI KLUBA? Ako vam je nestala, odgovoran je klub, čak i kad tvrdi da 'za izgubljene stvari ne odgovaramo'

 Duje Klarić / CROPIX

Jao, što ja volim i kišu i bljuzgu i jesenju hladnoću...

Dok većina mojih prijatelja cvokoće pod dekama i plačući naziva Toplanu da im napokon uključe grijanje, meni prva jesenja kiša označava da ću napokon prošetati sve one divne jakne što sam ih mjesecima sakupljala po second hand shopovima.

Ima tu trapera, kože, lažne kože i jedna spitka.

Pa jedan fejk Burberry baloner na koji sam nabasala na nekom putovanju Europom.

Ukratko, sve divni komadi koje cijelo ljeto čeznutljivo promatram kako vise nagurani u ormar.

Tim više što ih toliko volim, dobijem slom živaca svake jeseni kad zagrebački klubovi otvore svoje zadimljene garderobe kako bi polupijana bagra u njima mogla ostaviti višak stvari.

Prvo čekaš sto dana da dođeš na red, onda kožnu jaknu ostavljaš nekoj studentici koja za skaj misli da je pelc, još ti naplati dvije kune, a potom te na izlazu dočeka obavijest “za izgubljene stvari ne odgovaramo”.

“Ma kako ne odgovarate?”, divljam na garderobijerku koja se toliko uplašila da se usukala u sebe poput plahe kornjače.

“Ja vam ne znam... tako su nam rekli... da ostavljate na vlastitu odgovornost...”, ispod glasa progovara dok ja s druge strane pulta nekontrolirano mašem rukama.

Doista, svašta se čovjek načita obilazeći poslovne prostore domaćih pravnih subjekata.

Da je zabranjeno kucanje.

Da se ključ od toaleta može dobiti na šanku kafića.

Da ne primaju kovanice manje od kune.

I da vam uzimaju jakne - ali ste sami krivi ako vam ih izgube.

Malo mi se neuvjerljivom čini ova logika zagrebačkih klubova pa odgovore tražim u Ministarstvu gospodarstva koje je nadležno za tumačenje odredbi iz domene zaštite potrošača.

Iz te mi institucije vrlo brzo potvrđuju kako su moje sumnje bile opravdane: ugostitelji koji u svojim prostorima organiziraju čuvanje odjeće - neovisno o tome naplaćuju li ovu uslugu ili ne - uvijek i bez iznimke odgovaraju za sve stvari koje su primili na čuvanje pa svoje isprintane obavijesti, kako se ono lijepo veli, mogu slobodno okačiti mačku o rep.

Cijela stvar definirana je i detaljno opisana Zakonom o obaveznim odnosima koji čuvanje stvari u ugostiteljskim objektima s djelatnikom smatra “ugostiteljskom ostavom”.

To zapravo znači da je vaše ostavljanje stvari u garderobi nekog kluba ili kafića jednako tome da ste s ugostiteljem potpisali ugovor o ugostiteljskoj ostavi, i to na način kako to definiraju članci 737. i 743. Zakona.

A oni, među ostalim, kažu da se u navedenom slučaju ugostitelj koji je primio na čuvanje stvari smatra ostavoprimcem te “odgovara za njihov nestanak, uništenje ili oštećenje u iznosu do 10 tisuća kuna”, a isto se shvaćanje onda dalje primjenjuje i na kina, kazališta, bolnice, kampove, kupališta...

Dodatno, odgovornost ugostitelja još je veća ako je upravo on krivac što su vaše stvari nestale ili oštećene.

“Ugostitelji odgovaraju za nestanak, uništenje ili oštećenje stvari najviše do deset tisuća kuna osim ako je šteta nastala njegovom krivnjom ili krivnjom osobe za koju on odgovara. U tom slučaju ne primjenjuje se navedeno ograničenje visine štete, nego ugostitelj odgovara u cijelosti za štetu koja je nastala gubitkom ili oštećenjem. Ističemo da ugostitelj ne odgovara ako su stvari nestale, uništene ili oštećene u okolnostima koje se nisu mogle izbjeći ili otkloniti, poput više sile, te zbog ponašanja samog potrošača ili ponašanja osoba koje je on doveo ili koje su mu došle u posjet”, pojašnjavaju iz Ministarstva u odgovoru koji su poslali Jutarnjem listu.

Ako ste za ostavljanje kaputa još dali i neku novčanu naknadu, iz Ministarstva gospodarstva tvrde kako se i u tom slučaju smatra da ste s ugostiteljem sklopili ugovor o ostavi, ali sada on za vaše stvari “odgovara pažnjom dobrog gospodarstvenika”.

Sve istaknute obavijesti da stvari ostavljate na vlastitu odgovornost, poručuju iz Ministarstva, nemaju nikakav pravni učinak, što znači da je vaš ugostitelj itekako odgovoran ako vam se jakna slučajno zagubi.

Smatra li on suprotno, isto neka dokazuje na sudu ili jednom od tijela zaduženih za alternativno rješavanje sporova.

Imate prijedlog za Veliki škrticu? Pišite ne Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:43