IZA KULISA

Dodik se opet narugao Daytonskom sporazumu

Milorad Dodik
 Tom Dubravec / Hanza Media

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je novi potez na koji međunarodna zajednica nema adekvatan odgovor, a susjedi su prema njemu benevolentni. Parlament RS-a, po ugledu na susjednu i sebi prijateljsku Srbiju, izglasao je vojnu neutralnost i ponovno se narugao Daytonskom sporazumu.

Kršenje Daytonskog sporazuma?

Prema Ustavu, BiH kao država subjekt jedina donosi odluke iz područja vanjske politike i odavno se opredijelila za put u NATO savez. Usprkos tome, Dodikova odluka o vojnoj neutralnosti uopće nije uznemirila Dragana Čovića, trenutno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili u ovom trenutku prvog čovjeka Bosne i Hercegovine. Dapače, on za nju ima razumijevanja. "Sve stranke sa srpskim predznakom što se tiče NATO-a traže rješenje koje će u potpunosti biti izbalansirano s Republikom Srbijom. To treba uvažavati i tu nemam što dodatno komentirati", poručio je jučer iz Zagreba Čović utvrdivši kako on nije prava osoba da komentira krši li Dodik Daytonski sporazum ili ne.

Zašto Zagreb podržava Beograd?

Za takav benevolenatn stav prema Dodiku, Čović ima jasnu podršku službenog Zagreba. "Gospodin Čović je jasno rekao gdje leži ključ eventualne promjene stava oko NATO-a, a hoće li i kada do toga doći, mi ni itko drugi vam na to sada ne može decidirano odgovoriti", kaže premijer Plenković, misleći pritom da je sve u rukama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Tako Zagreb jasno podržava direktno miješanje Beograda u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. A zašto?

Izborni zakon, Pelješki most...

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj... stara je mudrost koja je sada, moguće, na djelu u BiH. Kako stvari stoje, HDZ i Milorad Dodik nikad nisu bili u boljim političkim odnosima. Dodik poručuje Čoviću da mu je najbolji politički prijatelj, slaže se oko promjene izbornog zakona po zamisli HDZ-a, podržava izgradnju Pelješkog mosta... Ljubav naprosto cvjeta, samo da je kontra Bošnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:46