BITKA IZA KULISA

DVA ŽESTOKA OBRAČUNA MOSTA I HDZ-a u LOKALNIM SREDINAMA Ovo je samo uvod za ono što nas čeka idućih mjeseci...

 Damjan Tadić / Hanza Media

"Most je kriminalna organizacija!", zagrmjeli su jučer vrgorački HDZ-ovci koji su u ratu s aktualnim gradonačelnikom Antom Pranićem, predsjednikom Nezavisne liste mladih koju podržava stranka Bože Petrova. S druge strane zemlje, Ružici Vukovac, Mostovoj načelnici općine Velika Kopanica, oporbeni HDZ s još nekoliko stranaka i predsjednicom Vijeća Maricom Hosu srušio je proračun.

Je li ovo uvod u puno žešće obračune HDZ-a i Mosta?

- Što se više budu približavali lokalni izbori, to će biti i više političkih obračuna koalicijskih partnera na nacionalnoj razini. Iako je u HDZ-u postojala ideja da se ne može složno vladati na Markovu trgu ako ne bude mira u gradovima i općinama, Most jednostavno ne može pristati na takav prešutni dogovor o nenapadanju jer su nastali kao lokalna platforma koja je u lokalnim sredinama nakon dugo godina uspjela srušiti HDZ-ove gradonačelnike i načelnike.

Kako će se Most postaviti na lokalnim izborima?

- Most će morati zadržati stav da nema koalicija s HDZ-om jer će se najveće bitke voditi u mjestima gdje će se izravno sukobiti, poput Omiša, Vrgorca, Splita, Metkovića. Riječ je o većinom Mostovim utvrdama i stranka će se morati dobro potruditi da ne izgube te sredine. Jučer je potvrđeno da će njihova kandidatkinja za obranu mandata gradonačelnice Metkovića biti Katarina Ujdur, što znači da ne prepuštaju svoje gradove i općine HDZ-u.

Kako će bitka na lokalnim izborima utjecati na nacionalnu razinu?

- Vlada neće moći ostati neokrznuta jer će cijela 2017. biti obilježena lokalnim izborima. Most je u kampanji od prvog dana s inzistiranjem na 'Lex Vlahušiću', a i premijer Andrej Plenković obišao je sve hrvatske županije. Lokalni HDZ-ovci počeli su rušiti proračune, kao dubrovački proračun Andre Vlahušića, a zagrebački je usvojen nakon prihvaćanja HDZ-ovih amandmana. Možemo očekivati da će napetost među partnerima u Vladi rasti i da će svatko potezati na svoju stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:11