'TREBA DJELOVATI ODMAH'

Europska unija je suočena s većom egzistencijalnom krizom od grčke i migracijske zajedno

 REUTERS / REUTERS

Britanski građani su se izjasnili. Na zahtjev da se izjasne o ključnom pitanju za budućnost Ujedinjene Kraljevine na referendumu koji je inicirala nekolicina - izglasali su izlazak iz Europske unije. Naš je odgovor bio jasan - žao nam je, no poštujemo odluku i odlučni smo u daljnjim koracima. Prvo i drugo, žaljenje i poštovanje, naša su politička izjava, političko mišljenje. Treće, odlučnost - ono najvažnije - naše je političko djelovanje. Pravni postupak izlaska iz Europske unije utvrđen je Ugovorom o Europskoj uniji. Uvjeren sam da je Komisija spremna u potpunosti ispuniti svoju ulogu i odgovornost u tom pregovaračkom postupku.

Međutim, čini se da moramo jasno pokazati svoje viđenje političkog postupka ovog razvoda. Za mene izlazak znači izlazak i on počinje sada. Naše poštovanje britanske odluke mora biti jednako poštovanju naše obveze da djelujemo u najboljem interesu Unije od 27 država članica. To jednako vrijedi sada kada govorimo o aktiviranju članka 50 Ugovora bez odgode, kao i kasnije tijekom postupka pregovora o izlasku iz Unije. Svako odugovlačenje produljilo bi neizvjesnosti koje pridonose financijskom, gospodarskom i političkom previranju na štetu Ujedinjene Kraljevine i Europske unije. Nije realistično i nije dobro dati još vremena za uzaludno očekivanje "poništavanja" referenduma. Unija 27 članica ne smije biti talac unutarnjeg političkog pozicioniranja u Ujedinjenoj Kraljevini. Već je i sam poziv na referendum bio sasvim dovoljan. Naša bi poruka sadašnjim političkim liderima u Ujedinjenoj Kraljevini trebala biti - pustite nas da radimo svoj posao i da djelujemo odmah.

U potpunosti sam svjestan mogućnosti da notifikacija izlaska neće tako skoro stići u Bruxelles. Unatoč tome i upravo zbog toga moramo izreći svoje političko stajalište u prilog što skorijeg aktiviranja članka 50. Dolazim sada do jednog važnijeg, sadržajnijeg pitanja od samog vremenskog tijeka pregovora o razvodu, a to je smjer i sadržaj našeg djelovanja na održavanju snažne i učinkovite Unije 27 članica. Europska je unija suočena s većom egzistencijalnom krizom od grčke i migracijske krize zajedno. Pred nama je neplanirani, jedinstveni stres-test. Istovremeno, on nam pruža i jedinstvenu mogućnost da nastavimo, bez unutarnjih sila razdora, s jačanjem veza koje drže zajedno 27, a nadam se u ne tako dalekoj budućnosti i više država članica. Komisija bi trebala biti spremna i sposobna iznjedriti politički i gospodarski koncept - po nekima presudne reforme - koje će omogućiti Europskoj uniji da izađe iz ovog razvoda kao bolja, transparentnija, demokratičnija, učinkovitija, međusobno bolje povezana i odgovornija Unija.

Ključno je pitanje sada na koji način najbolje i najučinkovitije prikazati i učvrstiti viziju i vrijednosti naše Unije u stvarnom životu naših građana. Po mome mišljenju, ishod referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini ne bi smio dovesti do novih institucionalnih reformi, nove Konvencije, novih pregovora o temeljnim ugovorima, novih poziva na više Europe ili na federalnu Europu. Ne smijemo davati krajnje oprečne odgovore na populističke kvaziargumente. Najbolji odgovor se nalazi u provođenju reformi za "bolju Europu". "Bolja Europa" nije nova mantra. Ona se već nalazi u deset ključnih političkih prioriteta Junckerove Komisije.

Nakon što se ti prioriteti u potpunosti i vjerodostojno provedu, oni će odgovoriti na sve političke, gospodarske, socijalne i sigurnosne potrebe i očekivanja za bolju Europu i bolju ravnotežu između supsidijarnosti i solidarnosti, te između međuvladine i komunitarne Europe. Sada je krajnje vrijeme da pokažemo našu zajedničku odlučnost u poticanju svih europskih institucija da prioritete Komisije učine prioritetima Europske unije. Istovremeno moramo osnažiti dijalog s građanima, kao i međuinstitucionalni dijalog, kako bismo jasno pokazali zašto je tih deset prioriteta važno i koju stvarnu dodanu, reformsku vrijednost oni donose europskom projektu. Na taj se način stvara bolja Europa - ne po svom obliku, nego po svom sadržaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20