PRO ET CONTRA

GLAS Mrak Taritaš pikira na birače SDP-a. Ima li Bernardić odgovor na to?

Uspjehu GLAS-a mogli bi pridonijeti i odnosi u SDP-u. SDP-ovci se i dalje bave sami sobom, a sukobi su se prelili i na Klub zastupnika koji se doslovno raskolio
 Goran Mehkek / CROPIX

Odlaskom Mosta u opoziciju, ulaskom HNS-a u Vladu i njegovim istodobnim raspadom nipošto nisu završila preslagivanja u Saboru. Nekoliko je indikatora koji ukazuju da će do kraja mandata Devetog saziva Sabora (ako tanka većina koja podržava premijera Andreja Plenkovića izdrži do kraja) biti vrlo živo.

U rujnu će Sabor biti bogatiji za dvije nove političke stranke koje prije deset mjeseci nisu ni postojale. To su Neovisni za Hrvatsku koje su osnovali HDZ-ovi disidenti Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih (neovisna zastupnica s HDZ-ove liste) te stranka GLAS (Građansko-liberalni savez) koji osniva bivša HNS-ovka Anka Mrak Taritaš.

HDZ će nastojati još malo podebljati većinu pa valja očekivati da im se u taboru nađe još netko tko je pukim spletom okolnosti ušao u Sabor, a njihova se podrška može platiti pokojim zakonom - kao što je, recimo, Zakon o koncesijama, ili funkcijom u nekom državnom tijelu, poput Državnog sudbenog vijeća.

Daleko značajnije pretumbacije moglo bi se očekivati u oporbi. Budu li Anka Mrak Taritaš i njen GLAS doista zvučali onako kako se to najavljuje u političkim ciljevima stranke u osnutku, moglo bi doći do većih preslagivanja na ljevici. Postoje dva preduvjeta da se to dogodi. Prvi je što politički ciljevi GLAS-a pucaju točno u onaj politički prostor koji je SDP napustio još pod vodstvom Zorana Milanovića, a novi stranački šef Davor Bernardić još ga je dodatno udaljio. SDP nema adekvatan i prepoznatljiv odgovor na sve jače trendove "klerofašizacije" društva kroz izravne ili prikrivene političke ciljeve utkane u dijelove HDZ-a i otvoreno izražene u programu dvojca Esih - Hasanbegović, što se uz blagoslov HDZ-a počinje provoditi u Zagrebu.

Mrak Taritaš očito tu nalazi svoju šansu pa se u programu GLAS-a na visoko mjesto stavlja promicanje individualne slobode i prava, s naglaskom na pravo žena da slobodno odlučuju o svome tijelu, pa tako i o pobačaju, daljnje promicanje prava LGBT osoba, te preispitivanje odnosa Crkve i države, s fokusom na jačanje sekularne države.

Pod vodstvom Milanovića SDP se udaljio od ovih vrijednosti i pokušao zakoračiti u prostor umjereno desnog centra. Simbolički je trend označilo paradiranje s državnim simbolima i zastavama na stranačkim skupovima, organiziranje vojnih parada, a kruna je bio prijedlog da se novi aerodrom nazove po prvom predsjedniku države i HDZ-a, Franji Tuđmanu. Milanović se dodvoravao braniteljima, zamjerao Srbima, a iz fokusa mu je izostala jedino Crkva. No, novi šef SDP-a napravio je i taj iskorak. Čim su preuzeli stranačko vodstvo, Bernardić i Rajko Ostojić potrudili su se da svi mediji objave da su bili na polnoćki i molili se u prvim redovima. Ovakvom politikom SDP je razočarao značajan dio svojih tradicionalnih birača, o čemu svjedoče apsolutne brojke glasova koje dobiva na izborima.

Građani kojima je bitna sloboda pojedinca, manjinska prava - od seksualnih, nacionalnih, rodnih..., reforma školstva, suzbijanje korupcije i nepotizima, pravedno društvo, i stvarno odvajanje Crkve od države, te ciljeve ne nalaze u politici SDP-a pa na izborima apstiniraju ili se okreću drugim lijevim opcijama. O praznini koja je nastala na lijevom političkom spektru i potrebi da se popuni ponešto govore i rezultati zadnjih lokalnih izbora, i to u najvećim sredinama. U Splitu je zavidan uspjeh ostvarila stranka Pametno, dok je u Zagrebu s četiri vijećnika u Skupštinu ušla platforma Zagreb je naš, a vrlo dobre izborne rezultate ostvarili su i u gradskim četvrtima.

I u vrijeme dok je nosila člansku iskaznicu HNS-a Mrak Taritaš je imala imidž pridruženog člana bolje prihvaćenog u lijevom krilu stranke, nego u onom koji je koalirao s HDZ-om. S političkim kapitalom, ali bez stranke, prepoznala je otvoreni prostor i čvrsto zakoračila. Doduše, tek je najavila osnivanje stranke i njen program. Pred njom je tek pravi posao u kojemu nitko od disidenata iz većih političkih stranaka nije uspio.

To još devedesetih nije pošlo za rukom Josipu Manoliću i Stjepanu Mesiću kada su se odvojili od HDZ-a, onda nije uspjelo Mati Graniću i Vesni Škare Ožbolt koji su također napustili HDZ i osnovali DC. Sa strankom nije uspio nitko tko se cijepao iz HSLS-a (na kraju je potonuo i sam HSLS), nije uspjelo Laburistima koji su se odvojili od HNS-a, nije ni Mireli Holy koja je po odlasku iz SDP-a osnovala ORaH...

Dosadašnja iskustva govore da će Mrak Taritaš i njena ekipa morati dobro zapeti da im GLAS ne bi utihnuo. No, uspjehu bi mogao pridonijeti drugi preduvjet za preslagivanje na ljevici - a to su odnosi u SDP-u. Ova se stranka i dalje bavi sama sobom, a novo je vodstvo i dalje zaokupirano vlastitim pozicijama. Sukobi su se prelili i na njihov Klub zastupnika koji se doslovno raskolio. Tko kaže da otpisani SDP-ovci koji još ne žele u mirovinu neće potražiti novu političku nišu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:08