IZA KULISA

Je li moguća velika desno - lijeva koalicija?

 EPH

Iskustvo Španjolske, gdje ni ponovljeni izbori nisu dali jasnog pobjednika, tako da će se nova Vlada vjerojatno formirati u nekoj vrsti velike desno-lijeve koalicije, moglo bi se - rastu nagađanja - ponoviti i u Hrvatskoj. Prognoze da na rujanskim izborima ni SDP-ov ni HDZ-ov blok neće dobiti potrebnu većinu, djeluju prilično uvjerljivo premda su se startne pozicije značajno promijenile. S novim rukovodstvom HDZ više nije siguran gubitnik. S Karamarkom odlazi i hipoteka njegove potpuno neuspješne vlasti. SDP više nije siguran pobjednik. Milanovićeva je vlada rehabilitirana kaosom koji su nasljednici u Banskim dvorima proizveli, ali HDZ-ovo novo kadrovsko ruho postaje veliki problem za konkurenciju. Ostanu li jedni i drugi kratki za formiranje parlamentarne većine, ni velika koalicija više nije sasvim nerealna opcija.

Što je razlog za veliku koaliciju?

Razlozi mogu biti dvojaki. U nekim zemljama bez koaliranja crvenih i crnih uopće nije moguće složiti parlamentarnu većinu ni vladu. Drugima je velika koalicija instrument za provođenje velikih promjena i reformi u društvu.

Koji su mogući benefiti od koalicije SDP-HDZ?

Prvo, formiranje moćne i stabilne parlamentarne većine, koja može odbiti ucjene patuljastih stranaka. Drugo, zajednička vlada SDP-a i HDZ-a može provesti potrebne reforme. Treće, u Hrvatskoj posebno značajno, suradnjom desnice i ljevice stišavaju se neproduktivni ideološki sukobi i podupire stvaranje tolerantnog ozračja u društvu. Međusobno uvažavanje, koje bi u tom slučaju morali demonstrirati predstavnici dvije dosad zaraćene stranke, djelovalo bi ljekovito.

Koje su opasnosti?

Ako je suditi prema recentnim primjerima suradnje HDZ-a i SDP-a, poput skandaloznog kadroviranja po Ustavnom sudu, onda bi koalicija te dvije stranke bila truli, a ne dobrodošli kompromis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:48