OŠTRI REZOVI

KOMENTAR BORISA VLAŠIĆA Koliko će kurikularna reforma zeznuti našu djecu: Imaju li djeca uopće šanse ako se o njima brinu ovakvi ljudi

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Gledao sam jučer djecu kako ulaze u školu. Izgledala su normalno. Pomislio sam kako imaju loše roditelje. Bolje bi bilo da im daju kutiju pljuga i pivu nego da ih šalju u ovakvu školu. Sebe sam stavio na prvo mjesto. Užasan sam jer sam poslao dijete u školu koja bi ga trebala naučiti nečemu pametnom, a od toga neće biti ništa. I to je ona najveća izdaja koju čovjek može napraviti, kada zezne djecu. Postoji priča unutar filma 'Slumdog millionaire' u kojoj trgovci bijelim robljem sakate djecu kako bi ih natjerali da prose za njih. To rade svi roditelji kada pošalju djecu u lošu školu, u sustav koji će iz njih napraviti idealne bogalje sa svim dijelovima tijela, ali uništenog centra za razmišljanje u mozgu. Onemogućene da se sami izbore za svoj dobar život. To smo upravo namijenili djeci izborom nove šefice Ekspertne skupine za provođenje kurikularne reforme i Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Šefica ekspertne skupine je Jasminka Buljan Culej, savjetnica ministra znanosti Pave Barišića. Barišić nam je znan iz afere o prepisivanju. Premijer Andrej Plenković ga je zaštitio, sačuvao na mjestu ministra i time definirao u kojem smjeru će ići kurikularna reforma. Za izbor nove šefice ekspertne skupine bila je, među ostalima, zadužena i čelnica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican. Nakon što je Povjerenstvo izabralo Jasminku Buljan Culej, Dijana Vican nam je rekla da nije ni pročitala dokumente koje je izradila prijašnja Ekspertna skupina. Naravno da nije, onu je Ekspertnu radnu skupinu vodio Boris Jokić, a on nije omiljen ni jednoj, posebno ne HDZ-ovim vladama. Taj je svojeglavi tip uspio nagovoriti 500 učitelja i profesora ove zemlje da troše svoje vrijeme, znanje i energiju kako bi pripremili sve za promjenu načina i sadržaja obrazovanja, ali su - izgubili. Izgubili su iako nisu bili dio one, SDP-ove vlasti. Ovi jesu.

Dijana Vican ne samo da nije pročitala ono što je radio Jokić, nije pročitala ni akcijski plan, a ni dokumente kandidata za novog voditelja Ekspertne skupine. Jednostavno je digla ruku za savjetnicu ministra, Jasminku Buljan Culej. To je, dakle, dio preporuka za Jasminku Buljan Culej. Drugi dio je onaj, naizgled osoban, ali to se gubi u javnom djelovanju, povezanosti s crkvenim krugovima, održavanju predavanja na konferencijama udruge U ime obitelji, ali, ne zaboravimo, i tvrdnjama da su djeca koja su bila na PISA testiranju pokazala odlične rezultate. To je bilo sasvim suprotno od rezultata koji su govorili da nam djeca iz osnovne škole izlaze temeljno - nepismena. Na to nas je upozorila i Europska komisija. Dakle, to je osoba koja vodi Ekspertnu radnu skupinu.

Uz nju, snažan utjecaj na obrazovanje te nesretne djece iz hrvatskog obrazovnog sustava imat će i Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, savjetodavno tijelo koje raspravlja o aktualnim temama u obrazovanju i donosi preporuke, mišljenja i stavove. Nešto kao Politbiro za one sklone povijesti. U tom se tijelu nalaz profesor koji je član HBK za pastoral Roma, profesorica koja je agitirala da se na referendumu zaokruži da je brak zajednica samo muškarca i žene, predsjednica ogranka HRAST-a, jedan povjesničar koji je potpisao pismo podrške za ministra Zlatka Hasanbegovića, profesorica koja je napala film 'Svećenikova djeca' jer da vrijeđa sva plemenita nastojanja i dobrotu svećenstva, još jedna članica HRAST-a za koju se tvrdi da zagovara pozdrav 'Za dom spremni' te još jedna profesorica koja je tvrdila da je reforma obrazovanja skupa. I sada će oni donijeti neki napredak, halo? Pa jedino je pitanje koliko će zeznuti djecu. Imaju li djeca uopće šanse ako se o njima brinu ovakvi ljudi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:11