PIŠE VLADO VURUŠIĆ

KOMENTAR Što je sljedeće, gospodine Hasanbegoviću? Masaryk, koji je ulicu dobio baš da iživcira kralja Aleksandra? Partizanski general Tuđman?

Zlatko Hasanbegović
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Povijest se ponavlja dvaput - prvi put kao tragedija, drugi kao farsa. Htjeli to predlagači ili ne, ali odluka o ukidanju Trga maršala Tita, jednog od najpriznatijih svjetskih boraca protiv nacifašizma u Drugom svjetskom ratu, donesena je 1. rujna 2017. gotovo u isti ranojutarnji sat u koji su prije 78 godina nacističke snage napale Poljsku i počele "širenje" rasnih zakona Europom.

Je li stvar samo u J. B. Titu?

Ne, nije. To je samo na simboličkoj razini. Hasanbegovićeva paradigma je da se lažira, promijeni i zataška hrvatska prošlost te da se Hrvatskoj 72 godine nakon rata oduzme pobjeda i priznaju nacifašističe tekovine NDH!

Oblačnog petka (i 1. rujna 1939. godine bio je petak) Hasanbegović i Bandić bacili su hrvatski otpor nacifašizmu, kao jedan od velikih i rijetkih hrvatskih civilizacijskih doprinosa, na smetlište.

Zlurado je Hasanbegović objavio "kraj hrvatske povijesti" te da se više neće vratiti Titovo ime i da je ovime završen "ratni i poratni komunistički teror". Dakle, ratni otpor nacizmu u obliku fašističkog šegrtskog ustaštva, nedićevštine i četništva je - "ratni teror".

Trg se, inače, sada zove Trg Republike Hrvatske koju je ustanovio J. B. Tito 1945! Hoće li taj podatak negdje biti notiran.

Što želi Hasanbegović?

On želi postaviti sebe za šefa u Orwellovu Ministarstvu istine, u skladu s izjavom Aleksandra Vulina na snimanju serije "Nemanjići" - Ovo je prikaz povijesti našim očima. Tito je tek početak obračuna s otporom Hrvata nacifašizmu, kao njihovim neoprostivim krimenom, ali i ostalim događajima iz hrvatske povijesti koje on smatra nepodobnima, bez obzira na to što su se dogodili.

Što je sljedeće?

Upravo je to ključno pitanje. Koje ulice i koje povijesne događaje nam Hasanbegović želi zabraniti, prelakirati ili onemogućiti? Je li sljedeći Tomáš Masaryk, koji je ulicu dobio baš da iživcira kralja Aleksandra? Hoće li na red doći i Franjo Tuđman, partizan i general "srbočetničke" JNA?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:44