IZA KULISA

Korak dalje u razgradnji Agrokora

 Boris Kovačev / CROPIX

Prvi obrok Agrokorova, navodno zadnjeg, kredita ukupno teškog 480 milijuna eura trebao je na račun kompanije sjesti još sinoć. Trideset milijuna eura bit će u roku od dva tjedna isplaćeno malim dobavljačima. Novost je da u kreditu, osim Knighthead Capitala i Zagrebačke banke, sudjeluje još dvadesetak domaćih i inozemnih banaka, među kojima je i ruski VTB, hrvatske Erste i Raiffeisen, ali i američki divovi Goldman Sachs i JP Morgan. Najveći vjerovnik, ruski Sberbank, zatražio je i dobio dodatnih deset dana "za razmišljanje".

Što to znači za proces spašavanja Agrokora?

Vladin povjerenik Ante Ramljak tvrdi da je sada jasno kako koncern više nije pod prijetnjom stečaja. Čak i za najveće protivnike Vladina miješanja u proces razgradnje Agrokora, jer i dalje je o tome riječ, to je dobra vijest. Druga dobra vijest odnosi se prije svega na zaposlene u Konzumu, čiji su mali dobavljači nakon odluke o skoroj naplati, objavili da će osigurati dotok robe na police.

Znači li to da u Konzumu neće biti otkaza?

Ne znači, ali moguće je da će se proces zatvaranja viška Konzumovih trgovina usporiti, a značajan broj danas zaposlenih ionako bi tijekom sezone bio preusmjeren na najfrekventnije morske lokacije. Konačna odluka o broju otpuštenih još nije donesena. Povjerenikovo obećanje: "Uprava kompanije učinit će sve da taj broj bude manji od najavljenog".

Što su sljedeći koraci povjerenika i njegovih savjetnika?

Čeka ih konačan preustroj Agrokora, koji uključuje i rastavljanje koncerna na nekoliko divizija i osposobljavanje pojedinih kompanija za samostalan izlazak na tržište. To znači i oslobađanje najzdravijih, potencijalno najbrže utrživih kompanija od tereta jamstava za dugove Agrokora.

Koliko će taj proces trajati?

Nagodba bi trebala biti sklopljena najkasnije za deset mjeseci. Do tada moraju biti završene sve analize i moraju se donijeti ključne odluke. Nakon tog roka Agrokor kakav danas poznajemo više ne bi smio postojati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:21