POST FESTUM NOVOG SUKOBA

MOST VIŠE NEMA SNAGE ZA ULTIMATUME Na sve se načine pokušavaju distancirati od HDZ-a želeći pokazati da su drugačiji, no ne uspijevaju...

 CROPIX

Spor oko izbora glavnog ravnatelja HRT-a tek je jedan u nizu sukoba između HDZ-a i Mosta. Partneri iz Vlade danima nisu mogli postići suglasnost oko kandidata. Na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije jučer ujutro HDZ je predložio Kazimira Bačića, dok su u Mostu otvoreno rekli da podržavaju sadašnjeg v.d. ravnatelja Blagu Markotu. Zbog HDZ-ove većine u Odboru, Bačić je prošao kao kandidat, no Most je tijekom dana, prema neslužbenim informacijama, ipak popustio i odlučio podržati Bačića, ali uz određene uvjete - navodno su tražili smanjenje pretplate i promjenu na čelu Informativno-medijskog servisa.

U Mostu su se, podsjetimo, nedavno naljutili i zbog toga što su vladajući i oporba postigli dogovor oko Programskog vijeća HRT-a a da njih o tome nitko nije pitao za mišljenje. Zbog toga se u kuloarima još više spekuliralo da Most neće pristati na HDZ-ova kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a.

Je li eventualni dogovor oko HRT-a signal da Most zapravo više nema snage za pravi okršaj s HDZ-om?

Most se oko HRT-a ponio slično kao i u nedavnom slučaju ministra Pave Barišića. Prije glasanja o povjerenju ministru iz Mostovih redova u kuloarima se danima moglo slušati da ga neće podržati. I mostovac Maro Kristić te lista birača Srđ je Grad uoči glasanja o Barišiću poslali su priopćenje u kojem su naveli da su stečeni uvjeti da ministar odstupi. No, na glasanju je Kristić, kao i ostali mostovci, bio suzdržan.

Kalkulira li Most zbog skorih lokalnih izbora?

Prema zadnjim istraživanjima, Mostu pada rejting. Svom partneru u Vladi najavljuju oštru borbu na lokalnim izborima i na sve se načine pokušavaju distancirati od HDZ-a želeći pokazati da su drugačiji. No, javnost im je u to sve teže uvjeriti. Posebno će to biti nezgodno bude li se Most još više morao zbližiti i pomiriti s HDZ-om zbog najavljenog saveza SDP-a i HNS-a na lokalnim izborima. Na ruku im ide to što će se u tom slučaju svakako manje brinuti oko mogućeg preslagivanja i rezervnih opcija HDZ-a s HNS-om o kojima se spekuliralo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:58