PRO ET CONTRA

Nakon otrežnjenja, u SDP-u traže izlaz u nuždi. Sad im je Anka Mrak!

SDP s Ankom Mrak Taritaš ne može izgubiti. Ako HNS-ova kandidatkinja na izborima uspije detronizirati Milana Bandića i zasjesti u gradonačelničku fotelju, njen uspjeh bit će i uspjeh SDP-a
Na fotografiji: Ivica Lovrić, Milan Bandić, Davor Bernardić i Anka Mrak Taritaš gledaju izložbu.
 Goran Mehkek / CROPIX

Odluka Predsjedništva SDP-a da otpočnu pregovore s HNS-om oko podrške njihovoj Anki Mrak Taritaš u kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba najvažnija je, ujedno i najzrelija, odluka koju je ova stranka donijela od kada je promijenila vodstvo. A završe li pregovori između dviju stranaka dogovorom, to bi mogao biti početak konsolidacije SDP-a.

S Mrak Taritaš SDP-ovci u jednom potezu mogu ostvariti dva vrlo bitna cilja. Prvi, kratkoročni, realne su šanse da osvoje vlast u Zagrebu i počnu upravljati glavnim gradom čiji proračun teži više od sedam milijardi kuna. Drugi, dugoročni, cilj je vezivanje HNS-a na poziciji lijevog centra, što je iznimno važno jer time HDZ-u izbijaju potencijalnog koalicijskog partnera s kojim bi mogao nastaviti vladati ako im se koalicija s Mostom raspadne.

SDP-ovom otrežnjenju, koje je nastupilo nakon višemjesečne opijenosti, dijela stranke iz efuorije što su se riješili dosadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića, a dijela iz očaja jer su dobili predsjednika kod kojega ne nalaze ni jednu lidersku osobinu, kao da je pridonijela epizoda s hapšenjem Tomislava Sauche optuženog za krađu pola milijuna kuna iz Vladina budžeta za dnevnice. Otkako je Državno odvjetništvo Saboru uputilo zahtjev da se Sauchi skine imunitet i odredi mu se pritvor zbog sumnje da je zloupotrijebio funkciju predstojnika Ureda predsjednika Vlade, SDP se počinje ponašati trezveno. Od prve sekunde stranka se odnosi s respektom prema tijelima kaznenog progona, i SDP-ovci su se prvi izjasnili da će podržati skidanje imuniteta Sauchi. Štoviše, na zadnjoj sjednici Predsjedništva istaknuli su i svijest o političkoj odgovornosti koju sa sobom nosi afera dnevnice te najavili da će Saucha položiti račune i u stranci. Dakako, uz uvažavanje presumpcije nevinosti i davanje prilike svome članu da im iznese svoju istinu.

Premda se na prvu činilo da će SDP-ovcima koji glavinjaju poput razbijene vojske ova afera biti bomba koja će ih raznijeti u prah, efekt bi mogao biti suprotan. Ovaj, definitivno najjači udarac koji su primili od gubitka parlamentarnih izbora, SDP-ovce tjera na zbijanje redova i pretvaranje slučaja Saucha u svoju prednost. Poanta je u tome što im je on najbolji primjer na kojem mogu demonstrirati ključnu razliku između SDP-a i HDZ-a. Dok su SDP-ovci bez pogovora prepustili nadležnoj instituciji da istraži i ocjeni je li njihov član lopov, HDZ omalovažava i ne priznaje odluku nadležnog saborskog Povjerenstva za etiku i ni pod koju cijenu se ne želi suočiti s činjenicom da su za ministra znanosti i obrazovanja imenovali osobu koja nosi teret plagijata. No, da bi se vratili u sedlo, SDP-ovci imaju još štošta riješiti, a suočavanje sa stvarnošću je prvi korak. U odnosu na lokalne izbore u Zagrebu, to je priznanje samima sebi da od Milana Bandića ova stranka nije iznjedrila pojedinca koji bi imao realne šanse dobiti izbore za gradonačelnika. Busanje u prsa i baratanje brojkom po kojoj SDP kao stranka ima najveći rejting u Zagrebu do sada im nije priskrbilo gradonačelnika, ne bi ga ni sada. Zato je pametnije postojeće snage udružiti sa srodnom strankom i podržati osobu koja je prepoznatljiva i koja je, uostalom, već odradila debeli dio kampanje. Što je najvažnije, SDP s Ankom Mrak Taritaš ne može izgubiti. Ako HNS-ova kandidatkinja na izborima uspije detronizirati Milana Bandića i zasjesti u gradonačelničku fotelju, njen uspjeh bit će i uspjeh SDP-a. Uostalom, barem će jedan dogradonačelnik biti SDP-ovac, a ima i drugih pozicija rezerviranih za pobjednike na koje bi SDP-ovci mogli rasporediti svoje ljude. Izađu li pak SDP i HNS sa zajedničkom listom na izbore za Skupštinu, vrlo je realno računati na sinergijski učinak i osvajanje većine.

Dogodi li se pak da sve pođe krivo i da Mrak Taritaš ne uspije osvojiti povjerenje Zagrepčana, SDP-ovcima će opet ispasti dobro jer nisu oni izravni gubitnici, već će i poraz podijeliti s partnerskom strankom. SDP-u koji prolazi unutarnju krizu, u kojemu je došlo do tektonskih poremećaja, a preslagivanja će još dugo trajati, koji je ranjiv i iz mjeseca u mjesec mu pada rejting, najvažnije je realno sagledavanje situacije i kontrola štete. A s Mrak Taritaš sve to dobivaju.

Najgore za socijaldemokrate bilo bi da poslušaju glasove iz svoje zagrebačke organizacije i da se predsjednik SDP-a Davor Bernardić kandidira za gradonačelnika. Gotovo je sigurno da te izbore ne bi dobio, a njegovo potonuće u Zagrebu, gdje je do jučer bio gazda, bilo bi višestruko pogubno. Najprije za samog Bernardića koji bi se u potpunosti lišio ionako slabašnog autoriteta, a to bi dovelo do novih previranja u stranci, ako ne i pokušaja izazivanja novih unutarstranačkih izbora. SDP koji bi se i nakon lokalnih izbora bavio sobom do idućih parlamentarnih imao bi rejting koji graniči s izbornim pragom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:11