IZA KULISA

Ne treba SDP-u Braun, nego sadržaj

 Ranko Šuvar / CROPIX

Suprotno kataklizmičkim najavama, SDP-u, očito, ide odlično kada je Davor Bernardić odlučio angažirati Alexa Brauna, američkog izbornog stratega i masterminda predizborne kampanje SDP-a iz 2015. godine. Jer, nedavno su u SDP-u uveli rigorozne mjere štednje i smanjili plaće zaposlenima, a sada planiraju angažirati Brauna, kojega su prošli put platili 4,5 milijuna kuna (oko 650.000 eura) i, iako je u optjecaju priča o milijun kuna, niti ovaj angažman neće biti puno jeftiniji jer američke PR agencije imaju precizne cjenike.

Nije li Braun proglašen čudotvorcem jer je 2015. rejting Zorana Milanovića i Narodne koalicije značajno porastao nakon njegova angažiranja u ekipi tadašnjeg premijera?

Alex Braun je nesumnjivo pomogao Milanoviću, ali prvenstveno u analizama trendova i sugerirajući koje teme treba isticati u posljednjoj godini mandata tadašnje Vlade. Braun je radio više stvari vezanih uz kampanju; analizirao podatke i predlagao rješenja, a utjecao je i na operativne odluke, kao što je tko iz SDP-a treba nastupati u medijima ili kako reagirati na taktiku HDZ-a. Pritom se dosta toga oko njega mistificiralo jer najvažnije strateške odluke donosio je isključivo Milanović. Osim toga, angažiran je kada su izbori bili na vidiku, što trenutno nije slučaj.

Može li, dakle, Braun sada spasiti i Davora Bernardića?

Kada je Državni ured za reviziju u prosincu 2016. objavio da je SDP platio Braunu 4,500.000 kuna, Bernardićevi suradnici su komentirali da je riječ o "kosturima iz ormara" zbog kojih je SDP pred bankrotom. Ako sada pokušavaju angažirati istu osobu, to pokazuje da je Bernardiću dogorjelo do noktiju i da ne vjeruje da ekipa kojom je okružen može revitalizirati SDP. Problem je, međutim, u tome da više nitko ozbiljan u SDP-u ne misli da je Bernardić taj koji ih može odvesti do pobjede. Možda je najprecizniji bio Milanović koji je zaključio da Braun "Bernardiću ne može ni pomoći, ni odmoći". Jer, sadržaj, a ne forma, problem je SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:40