PIŠE KREŠIMIR ŽABEC

NIJE NITI ČUDO DA NAS SLOVENCI ŠAMARAJU Hrvatske službe vrlo su indolentno reagirale zbog velikih gužvi na granicama

Granični prijelaz Obrež (Bregana)
 Delo / CROPIX

Problemi su prije svega na hrvatskoj strani. Kad bi se Hrvatska bolje pripremila za Schengen, ovakvih problema na granici ne bi bilo. Hrvatska je na šest mjeseci suspendirala uredbu o strožem nadzoru granice... Hrvatska je ovo, Hrvatska je ono... Uglavnom, već tjedan dana slovenski policajci, političari i novinari za kaos na hrvatsko-slovenskim graničnim prijelazima izrijekom optužuju Hrvatsku.

Miro Cerar, slovenski premijer, i Boštjan Šefic, državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova, već su se udomaćili u hrvatskim medijima gdje serviraju svoju istinu. Hrvatski javni prostor im je potpuno slobodan i u njemu nemaju oponenata. Dok u Sloveniji vladajuće zbog gužve na granicama proziva parlamentarna oporba, u Hrvatskoj takvih problema nemaju.

Ministar unutarnjih poslova, načelnik policijskog ureda za granicu, glavni ravnatelj policije, policijski sindikat - svi šute kao zaliveni. Ministar unutarnjih poslova svu je brigu prebacio na premijera koji se oglasi usput, nakon crkvene procesije. Komunikacija policije i MUP-a bazira se na zakašnjelim priopćenjima u kojima se otkriva topla voda: "Dragi vozači, tijekom predstojećih uskrsnih blagdana postoji mogućnost da će doći do gužvi", objavljeno je na stranici MUP-a u četvrtak u u 14 sati i 37 minuta. Nekoliko sati nakon što su tisuće ljudi već zaglavile u višekilometarskim kolonama.

A u petak, kad su kolone bile neizdržive, MUP u 12 sati i 25 minuta na svojoj web stranici objavljuje kakvo je stanje na graničnim prijelazima u 11 sati. Čestitamo autoru! Ipak, za razliku od njih ministri, premijer, vodstvo policije kasne već deset dana. U srijedu je bio i neki sastanak u Bruxellesu na kojem se razgovaralo o toj problematici. Tko je bio iz Hrvatske, koji su hrvatski stavovi, što ćemo poduzeti, nemamo pojma. Kada smo u MUP-u pitali ide li na taj sastanak možda ministar, odgovorili su nam - provjerit ćemo. - Eto, već je petak, a oni još provjeravaju. Pa kad je tako, nije ni čudo da nas Slovenci šamaraju. Očito bolje nismo ni zaslužili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:05