FAMOZNI SASTANAK U VLADI

NOVI SALTO MORTALE HNS će šutke podržati donošenje zakona koji omogućava ostvarenje jednog od ključnih ciljeva Željke Markić

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Svima onima koji još možda ne vide kako polako, ali sigurno, HDZ konsolidira političku vlast u državi i sveobuhvatnu kontrolu nad svim relevatnijim društvenim procesima, poučnom bi se mogla pokazati priča o prošlotjednom sastanku u Vladi povodom donošenja novog Zakona o pravobranitelju za djecu. Radi se o aktu koji se na dnevnom radu Vlade našao zbog prošlogodišnje odluke Ustavnog suda koji je prethodnu varijantu istog zakona stavio izvan snage jer je 13 godina ranije (sic!) donesen nedovoljnom većinom u Saboru.

Dakako, cijeli problem je mogao biti riješen da je postojeći zakon u istoj formi opet izglasan, ali ovaj put s dovoljnom količinom zastupničkih ruku, no u Vladi su - ne bili lijeni - priliku odlučili iskoristiti za provedbu nekih modifikacija. Jedna od tih modifikacija je bilo i uvođenje obveze da se donošenje novog zakona podrazumijeva i prestanak mandata aktualnog pravobranitelja za djecu, te izabir novog.

Na taj način stvoren je pravni preduvjet za smjenu aktualne pravobraniteljice Ivane Milas Klarić punih šest godina prije prestanka njezina mandata. Ipak, da ne bi bilo nikakvih dilema o motivima Vlade za ovakav legislativni udar na jednu javnu instituciju, pobrinula se resorna ministrica Nada Murganić koja je na spomenutom sastanku mrtva-hladna Ivani Milas Klarić u brk skresala: "Ja i HDZ smatramo da ste vi SDP".

Premijer Plenković, koji je sjedio tek nekoliko stolica dalje nije reagirao. Vjerojatno se - po običaju - trudio zadržati europski odgovornu pozu, uz vjerodostojno stabilan izraz lica. No, malo je toga europskoga u izjavi Nade Murganić. Čak i u društvu poput hrvatskoga, gdje se nepristojnost često veliča kao tobožnja iskrenost, a konfliktnost relativizira kao srčanost, izjava ministrice socijale politički je prostakluk. Jer, čak i da je Ivana Milas Klarić članica SDP-a - a nije - u njezinu slučaju ta činjenica nipošto ne može biti razlog za smjenu. Iako se formalnopravno radi o državnim institucijama, ključni smisao postojanja specijaliziranih pravobranitelja jest da štite prava posebno ugroženih društvenih skupina - najčešće od same države.

Upravo zato, osnovni preduvjet funkcionalnosti pravobranitelja jest njihova što veća neovisnost od izvršne vlasti. Zbog toga im se odobrava iznimno dug mandat od osam godina, baš kako bi ih se oslobodilo pritiska redovnog političkog izbornog procesa. U svjetlu činjenice da je trenutno na vlasti HDZ, pripadnost SDP-u može samo služiti kao dokaz neovisnosti od političke vlasti, a nikako biti razlog za diskvalifikaciju. Tvrditi suprotno u najmanju ruku je pokazatelj ozbiljnog demokratskog deficita, nesposobnosti poimanja koncepta vlasti izvan primitivnog modela apsolutističke moći.

Ipak, priča o Vladinu desantu na dječje pravobraniteljstvo kompleksnija je od priče o totalitarističkom kompleksu jedne ministrice. Naime, ako je Vlada odlučila smijeniti Milas Klarić zato što je smatra SDP-ovkom - a ona nije članica te stranke - iz čega se onda izvlači takva kvalifikacija? Vjerojatno je problem u činjenici da je ona imenovana u mandatu SDP-ove Vlade, te da je u velikom sukobu te Vlade i konzervativnih udruga oko Obiteljskog zakona dala mišljenje koje je protumačeno kao podrška Vladi. Upravo zbog toga, Milas Klarić je zadnjih godinu i pol dana bila česta meta Željke Markić i njezine paraklerikalne bulumente, a klimaks tih napora da se smijeni pravobraniteljica za djecu jest bilo odbijanje njezina izvješća u Saboru za vrijeme Oreškovićeve Vlade. Ipak, danas kad je desnica opet u Banskim dvorima, a smjena Milas Klarić pred vratima, valja se prisjetiti kako je u "SDP-ovoj vladi koja ju je imenovala", sjedio i manjinski partner po imenu HNS, koji je među ostalim, tada i bezrezervno podržao i taj "sporni" Obiteljski zakon.

Danas, pak, taj isti HNS opet je partner u Vladi, gdje je pristigao trubeći fanfarama tobožnjeg zaštitnika od galopirajućeg konzervativizma. Pokušavajući definirati opravdanje za politički salto mortale u savez s dojučerašnjim ljutim protivnikom, sad već bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak proveo je besane noći nad računalom, tipkajući žestoke twitter statuse u kojima se zavjetovao na obranu društva od Željke Markić. Pa ipak, i prije nego što će proći famoznih sto dana aklimatizacije na izvršnu vlast, HNS će šutke podržati donošenje zakona koji omogućava ostvarenje jednog od ključnih ciljeva Markićkine agende. Znači li to krah HNS-ovih obećanja o obrani građanskih vrijednosti? A ne, ne, ne.. Žestoka bitka protiv konzervativizma vodit će se u upravnim odborima Hrvatske elektroprivrede, Plinacroa i Janafa. Nije vam jasno kakve veze te tvrtke imaju sa zastupanjem progresivnih društvenih vrijednosti? To je samo zato što ne razumijete realpolitiku…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:29