VELIKA ŠKRTICA

OTKRIVAMO: KOLIKO SE NA ŠALTERIMA U RH ČEKA I KADA JE NAJBOLJE UOPĆE NE STAJATI U REDU Pronašli smo i ključnu instituciju koja je ukinula redomate

 
 CROPIX

Svatko ima neke granice, a ja svoje podvlačim kod trčanja za tramvajima i stajanja u redovima.

Nema tog Boga i računa koji će me natjerati da u 21. stoljeću, oznojena i živčana, čekam ispred nekog komunalnog šaltera kako bi me, nakon sat vremena gužvanja, teta iz Vodoopskrbe i odvodnje upozorila da se moj problem zapravo rješava u njihovoj poslovnici na Folki.

Ako od Bruxellesa do Pariza danas vlakom mogu stići već za sat i pol vremena, onda bi i moji problemi s računima trebali biti riješeni brzinom treptaja oka.

A kako bi se to postiglo, od nekoliko smo banaka i gradskih te državnih institucija zatražili statistiku o prosječnom čekanju na njihovim šalterima koja se sada više ne baziraju na procjenama – nego konkretnim podacima izvučenima iz redomata.

Želite izbjeći gužve u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga?

Iz te vam gradske institucije poručuju da onda nikako ne dolazite 15. u mjesecu - dakle u vrijeme dospijeća većine računa - kad se u njihovim prostorijama u Vukovarskoj ulici obično zatekne najviše korisnika. Prosječno gledano, za obaviti neki posao na šalteru blagajne čekat ćete šest minuta, upola manje čeka se na šalterima za reklamacije, a samo dvije minute iznosi prosječno vrijeme čekanja na njihovom odjelu pisarnice.

U info centru Gradsko stambeno komunalnog poduzeća u Savskoj ulici zato su nešto sporiji.

Tamo prosječno vrijeme čekanja iznosi deset minuta, a najdulje ćete se u redu načekati dođete li u poslovnicu prije 13 sati te posebno 15. u mjesecu – ali i u vrijeme primanja mirovina.

Za obavljanje nekog važnog posla u zagrebačkoj Elektri bitne su dvije stvari: ustati se što ranije te odvojiti minimalno osam minuta koliko se tamo u prosjeku stoji u redovima.

Iz Odnosa s javnošću HEP-a tako poručuju da su najmanje gužve na šalterima Elektre dnevno od 7.30 do 8.30 sati te iza 15 sati, ali da svakako treba izbjegavati period od 10 do 14 sati poslijepodne kada bilježe najveće fluktuacije korisnika.

Za obaviti vaša bankarska posla također nije loše znati odabrati dobar tajming kako biste maksimalno skratili vrijeme provedeno u redovima, a i ovdje vrijedi pravilo kako je 15. u mjesecu dan koji treba izbjegavati.

“Najviše klijenata u poslovnici imamo između 14. i 18. u mjesecu kad je vrijeme dospijeća većine računa, zatim 20. u mjesecu kad se obavlja naplata po kreditnim karticama te 10. zbog isplate mirovina. Kada govorimo o dnevnom pregledu, znatno više posjeta poslovnici zabilježeno je u jutarnjim satima, nakon čega oko 13 sati intenzitet na nekih sat i pol vremena opada, da bi opet narastao negdje do 17 sati.

Nakon 18 sati ponovo bilježimo porast posjeta poslovnici”, pojašnjavaju u Splitskoj banci u kojoj se prosječno na šalteru čeka osam minuta i 20 sekundi. Najkraće vrijeme čekanja prema podacima s redomata imaju korisnici PBZ-a gdje to prosječno iznosi pet minuta te RBA gdje se prosječno čeka šest minuta i 39 sekundi dok se najdulje u redovima stoji u ZABA-i, nešto malo manje od 10 minuta po korisniku i šalteru.

Redomati Erste banke pritom pokazuju kako njihovi korisnici u prosjeku za obavljanje posla moraju izdvojiti između sedam i osam minuta, no u banci tvrde kako polovica korisnika sve svoje poslove uspijeva obaviti u vremenu ispod pet minuta.

“Najviše posjeta poslovnicama imamo ponedjeljkom i petkom, a dnevni intenzitet najjači je između 11 i 12 sati kad većina zaposlenih korisnika dnevne pauze koristi za obavljanje poslova u banci. Gledano mjesečno, najveće gužve u poslovnicama su između 5. i 12. u mjesecu, što zbog isplate mirovina, a što zbog plaćanja računa po kreditnim karticama”, pojašnjavaju iz Erste banke.

Zanimljivo, dok bankari i gradske komunalne tvrtke ocjenjuju kako su im redomati ubrzali poslove te dobro organizirali posao, zagrebačka policija u Heinzelovoj ulici redomat je ukinula jer su shvatili – pazi sad ovo – da produljuje gužve i čekanje u redovima.

“Na njemu stoji natpis da nije u funkciji jer je procijenjeno da se odvijanje poslova na šalterima za registraciju vozila i vozačke dozvole odvija puno dinamičnije, brže i efikasnije te stranke čekaju na red puno kraće vrijeme nego kad je redomat u funkciji. Pozitivna je i reakcija velikog broja stranaka, koje i same potvrđuju da je čekanje u redu bez redomata oko 30 minuta, a s redomatom oko 2 sata”, zaključuju u Heinzelovoj.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1. Centar za korisnike ZG Holdinga

  • Šalter blagajna: 6 minuta
  • Šalter za reklamacije: 3 minute
  • Pisarnica: 2 minute

2. GSKG: 10 minuta

3. Elektra: 8 minuta

4. MUP Heinzelova: 30 minuta bez redomata; 2 sata s redomatom

5. PBZ: 5 minuta

6. RBA: 6.39 minuta

7. ZABA: 10 minuta

8. Erste banka: 7 do 8 minuta

9. Splitska banka: 8.20 minuta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:01