KOMENTAR SLAVICE LUKIĆ

Plenković na testu: Vraća li Jadranku Kosor?

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Andrej Plenković najavljuje politiku zaokreta i stranačkog okupljanja. Zasad to dokazuje tek vraćanjem u stranačko vodstvo onih koje je Karamarko marginalizirao ili ih se otarasio. Pregovara o izbornoj suradnji s Dragom Prgometom. U stranački vrh dovodi umjerenog, u Karamarkovoj eri potisnutog Davora Božinovća. Za političkog tajnika stranke imenuje Ivu Steira koji je nervirao Karamarka esejom o jačanju unutarstranačke demokracije. No pravi test Plenkovićeve politike zaokreta i okupljanja bit će njegov odnos prema bivšoj premijerki i predsjednici HDZ-a, Jadranki Kosor.

Zašto je J. Kosor test Plenkovićeve politike okupljanja?

Plenković je najavio da HDZ mora prekinuti praksu "nogiranja" bivših predsjednika. Samo zato će Karamarko ostati pošteđen sudbine svojih prethodnika. No u Plenkovićevu proklamiranu politiku zaokreta J. Kosor se uklapa daleko uvjerljivije od Karamarka.

Zašto se J. Kosor više od Karamarka uklapa u politiku zaokreta?

Plenković na važne stranačke funkcije vraća upravo onaj ešalon političara koje je, otarasivši se Sanadera, iz birokratskih kabineta na političke funkcije dovela - Jadranka Kosor. Stier je u njezinu mandatu postao međunarodni tajnik HDZ-a, član stranačkog predsjedništva, a zatim i saborski zastupnik. Božinović je u njezinu mandatu primio iskaznicu HDZ-a i ušao u Sabor. Naposljetku je odigrala i ulogu Plenkovićeve "političke mame" - iz njezinih je ruku 2011. primio iskaznicu HDZ-a. Samo par mjeseci poslije plasirala ga je na visoko 4. mjesto na izbornoj listi i osigurala mu ulazak u Sabor.

Je li povratak J. Kosor u HDZ statutarno moguć?

Povratak je statutarno kompliciran, ali moguć. Plenković, međutim, može odabrati i kraći put - može je, za početak, pozicionirati na listu HDZ-a kao nestranačku osobu. Teško da bi ona takvu priliku za povratak u Sabor odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:37