PIŠE JELENA LOVRIĆ

PLENKOVIĆ VRLO OZBILJNO MORA SHVATITI TUROBAN ISHOD ZA HDZ U ZAGREBU Izvori iz stranke tvrde da pola predsjedništva nije glasalo za vlastite kandidate

 Goran Mehkek / CROPIX

Suprotno svim dosadašnjim izborima u više od četvrt stoljeća hrvatskog višestranačja, ovogodišnja još definitivno nezavršena runda biranja lokalnih struktura vlasti prvi put nije dominantno određena sukobom dviju najjačih stranaka, HDZ-a i SDP-a. Utakmica je bila mnogo kompliciranija. Premda se Hrvatska, kako će reći premijer Plenković, opet zaplavila, rezultati izbora govore da partije starog profila, na ljevici kao i na desnici, sve izrazitije gube svoje pozicije.

Sukob HDZ-a i SDP-a izostao je prvo zato što Socijaldemokratska stranka gotovo da i nije sudjelovala na još tekućim, tek u prvom krugu zaključenim lokalnim izborima. SDP je u teškoj defanzivi. Svoje kandidate nije imao ni u nekim ključnim gradovima. Zbog vlastitih kadrovskih deficita, u Zagrebu su stali uz HNS-ovu Anku Mrak Taritaš. U Osijeku uz navodno nezavisnog Ivicu Vrkića. U Splitu sami su se rasturili. Na prošlim izborima osvojili su mjesto gradonačelnika, sada su desetkovani. Samo u Rijeci, SDP-ovoj dokazanoj utvrdi, Obersnel će u drugom krugu vrlo vjerojatno obraniti svoju poziciju.

Ni SDP-ova lista u Zagrebu više nije najjača. Uspjela ju je pretrčati stranka koja funkcionira kao Bandićeva dvorska svita. Dok joj je s lijeve strane u prostor utrčao tek nedavno formirani aktivistički blok "Zagreb je naš". Rezultati pokazuju da lijevo biračko tijelo nije nestalo. Ali se istopila sposobnost SDP-a da s njim korespondira. Zato je prilično misteriozno zašto na Ibleru glume zadovoljstvo.

Drugo, fajta između HDZ-a i SDP-a ovoga puta nije bilo zato što se glavni okršaj događao na desnici. Prije svega između dojučerašnjih partnera u vlasti, HDZ-a i Mosta, koji su nakon razlaza međusobno razmjenjivali potpuno nesmiljene optužbe, stavljajući u srce svog sukoba pitanje odgovornosti za slom Agrokora. Njihovo je rivalstvo dijelom razumljivo, jer pucaju na isti birački korpus, a dijelom posljedica činjenice da je i u politici korak od ljubavi do mržnje vrlo sitan. Njihov će meč na lokalnim izborima po svoj prilici završiti neriješeno. Most nije potučen kako je HDZ planirao. Izgubio je nešto od onoga što je imao, razvodnila mu se koncentracija u uporištima, prije svega u Metkoviću, ali je zato svoj utjecaj raspršio i tamo gdje ga dosad nije bilo.

Jednako se žestok obračun na desnici zametnuo između HDZ-a i projekta Esih u Zagrebu. I HDZ i Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika doživjeli su debakl. Ali pobjeda Brune Esih nije tako spektakularna, kako to njezin euforični saveznik Hasanbegović tvrdi, najavljujući slavodobitni pohod na nacionalnu scenu. Lista im je postigla mnogo lošiji rezultat, jedva je preskočila izborni prag. No, Zagreb i njegovi komunalni problemi tu ekstremiziranu družbu koja je navodno izašla ispod Karamarkova šinjela zapravo i ne zanimaju. Što ih zanima pokazao je zažareni Hasanbegović, koji je u izbornoj noći odmah nasrnuo na Andreja Plenkovića, tvrdeći da su rezultati u glavnom gradu njegov poraz.

Takve izjave upućuju da se očekuje pokretanje pretumbacija u HDZ-u, možda čak otvaranje bitke za prijestolje. HDZ-ov potop u glavnom gradu sasvim sigurno neće proći bez posljedica. Već je najavljeno da će se o tome razgovarati u stranačkim tijelima. A onda bi se mnogo prljavog veša moglo naći na stolu. Na primjer, da se nekoliko desetaka članova HDZ-ova zagrebačkog rukovodstva pojavilo na izbornim listama konkurenata. Čak i na SDP-ovoj. Izvori iz HDZ-a također tvrde da pola njihova predsjedništva nije glasalo za vlastite stranačke kandidate. Možda zato što je riječ o strukturi koja je uspostavljena u Karamarkovo vrijeme i koja opstruira aktualnog šefa stranke. Ako misli ostati na čelu HDZ-a, Plenković vrlo ozbiljno mora shvatiti turoban ishod u Zagrebu.

Treći razlog zbog kojeg su lokalni izbori manje nego ikad dosad bili obilježeni sukobom HDZ-a i SDP-a prava je poplava nezavisnih lista i kandidata. Najveće iznenađenje priredila je lista građanskih aktivista "Zagreb je naš", koja je dobacila neočekivano visoko. Nezavisni su odnijeli pobjedu i u nekim simbolički važnim sredinama, Omišu ili Vrgorcu. U formiranju gradskih i mjesnih vijeća, koja će većinom biti nikad razuđenija, zato teško složiva i upitnog roka trajanja, njihova će uloga biti još značajnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:06