KOMENTAR

Političar sa 9 života ne može više računati na zaštitu HDZ-a

Manju štetu pretrpjet će riješe li se stigmatiziranog člana, nego da ga podrže pa se pokaže da je kriv
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ako u ovdašnjoj politici postoji netko s devet života, tada je to Božidar Kalmeta, dugogodišnji zadarski gradonačelnik i bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture, kojega se godinama povezuje s raznim aferama. Ali nakon najnovije USKOK-ove optužbe da je zbog produkcije filma “Prometna renesansa Hrvatske” proračun oštetio za više od 600.000 kuna, Kalmetin manevarski prostor u politici postao je vrlo uzak.

Prije desetak dana Božidar Kalmeta optužen je i da je primao i davao mito, a to je neoprostiv krimen, iako će još mjesecima trebati čekati sudski pravorijek.

Ako se i stave na stranu optužbe protiv njega, o čemu će odlučiti pravosuđe, političke posljedice jučer je najavio Davor Stier, koji je, doduše, rekao kako treba poštovati presumpciju nevinosti, zbog čega “ne vidi ni jednog razloga za isključenje iz stranke”, ali potom znakovito dodao kako je “drugo što se tiče političkih implikacija budućih mogućih kandidatura”. U prijevodu: HDZ sebi ne može priuštiti podršku političaru koji je kompromitiran poput Kalmete.

Istu informaciju Jutarnji list je dobio od još jednog visokog izvora u HDZ-u, što znači da su u najjačoj stranci u Hrvatskoj Boždara Kalmetu spremni prepustiti njegovoj sudbini.

A to znači kako su u HDZ-u procijenili da će manju štetu pretrpjeti riješe li se svog stigmatiziranog člana, nego ako ga podrže pa se pokaže da je kriv. Kalmeta je u ovom HDZ-u pripadnik drugog ešalona i teško može računati na zaštitu svoje stranke. Posebno u situaciji kada - barem za sada - opozicija nema ljude koji mogu predstavljati opasnost za Plenkovićevu vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:11