KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA

SADA JOJ MOŽE POMOĆI SAMO NEKI DRAMATIČAN DOGAĐAJ Prije tri mjeseca izgledalo je da sigurno pobjeđuje. Što je pošlo po zlu za Anku Mrak Taritaš?

Anka Mrak Taritaš
 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Nikad ne reci nikad, ali izgleda kako su sve manji izgledi da Anka Mrak Taritaš postane zagrebačka gradonačelnica. Posljednje ankete pokazuju da Milan Bandić osvaja 48, a ona nešto iznad 40 posto glasova, a to je velika razlika, koju može anulirati tek nekakav dramatičan razvoj događaja. Kakvog baš i ne vidimo.

Što je, dakle, pošlo po zlu za Anku Mrak Taritaš kad je prije samo tri mjeseca njezina pobjeda djelovala kao siguran rasplet izbora?

U prvom krugu Bandić je osvojio 30, a Mrak Taritaš 24 posto glasova. Izišlo je 47 posto birača, što je više nego 2013., ali ovakav odaziv upućivao je kako mnogi od onih 70 posto, koliko ih u anketama izjavljuje da nisu zadovoljni načinom na koji Bandić vodi Zagreb, iz nekog razloga ne izlaze na glasanje. Usto, zbroj glasova koje su dobili ostali kandidati ljevice i desnice bio je podjednak, dakle nitko od finalista u drugom krugu neće moći a priori računati na veću rezervu glasova u svoju korist.

U ovakvim okolnostima, Mrak Taritaš povukla je logičan potez i zaoštrila kampanju u smislu "ili mi ili oni", a ponuđena dilema je glasila - drugi krug bit će referendum za promjene u kojem ćemo imati jasnu alternativu: svi mi koji želimo bolji Zagreb ili on?

Samo što se suočila s dva teško rješiva problema. Prvi su neke kontradiktornosti u njenim nastupima. S jedne strane, zazivala je antibandićevski referendum za promjene, a u posljednjim TV-intervjuima ustvrdila da neće ukinuti ni jednu povlasticu koje je Bandić osigurao brojnim socijalnim skupinama Zagrepčana, uglavnom kupujući na taj način njihove glasove na izborima. "U početku neću ukinuti ništa. Socijalna davanja neću ukidati. Nema tu nekakvih velikih projekata koje bi se trebalo ukidati. Sve ono što je bilo do sada ostaje, ali sada treba uspostaviti sustav", objasnila je u srijedu na RTL-u.

Ovakav verbalni slalom nije teško shvatiti. U Hrvatskoj svatko zna da se javni novac nerijetko razbacuje kako bi se kupio socijalni mir, a najviše novca, samim time i privilegija, ima u Zagrebu. Također, svi su za štednju i ukidanje privilegija, ali nitko u vlastitom slučaju. Zato je u izbornim kampanjama osuđen na propast svaki političar koji najavi restrikcije, posebno na lokalnoj razini, i nitko neće izjaviti da treba povisiti režije ili kazniti sve koji nisu legalizirali nekretnine. Anka Mrak Taritaš procijenila je kako bi više izgubila nego dobila govoreći isključivo istinu u kampanji i zato "neće ukidati ništa od beneficija koje je razdijelio Bandić".

A takvo kalkuliranje otvorilo je njen drugi problem jer je pitanje može li ona najavom da neće mijenjati stimulirati birače u Zagrebu da iziđu na birališta ove nedjelje i smijene njezina protivnika. Za to treba veliku podršku, skoro konsenzus svih Zagrepčana i Zagrepčanki koji ne vole Bandića, a izlaze na izbore. U prvom krugu osvojila je 20-ak tisuća glasova manje od njega, a treba pretpostaviti kako će ovaj put Bandiću glasove dati dobar dio onih koji su 21. svibnja glasali za Brunu Esih ili Dragu Prgometa. Jer, tom je dijelu biračkog tijela poput crvene krpe mogućnost da u Zagrebu pobijedi predstavnica Hrvatske narodne stranke.

Birački bunar iz kojeg Bandić crpi sigurne glasove dublji je od onoga na koji računa Mrak Taritaš, a u prošlih deset dana ništa nije ukazivalo na širu promjenu raspoloženja javnosti, kontra dugogodišnjeg vladara u metropoli. Ipak, treba pričekati ovu nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:11