DEMANTIJ

Šef poreznog USKOK-a: 'Nisam Grmoji dao podatke o poreznim nadzorima u Agrokoru'

Na portalu Jutarnji.hr je 28. travnja 2017. objavljen članak pod naslovom „Tko je Grmoji dao podatke o poreznim nadzorima u Agrokoru? U HDZ-u sumnjaju na visoko pozicioniranog djelatnika bliskog s jednim zastupnikom Mosta“. Istovjetan članak objavljen je i u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista od 29. travnja 2017.

Šef poreznog USKOK-a Paulino Lonza poslao je očitovanje, jer ga se pri pisanju članka u kojem se on i njegov ured dovode u vezu s curenjem informacija - nije kontaktiralo.

Njegovo očitovanje prenosimo u cijelosti:

Potpuno neutemeljeno se na temelju spekulacija i sumnji „anonimnog izvora iz vrha HDZ-a“ mene izravno proziva za curenje informacija u slučaju ugovora Ane Karamarko ili podataka o poreznim nadzorima Agrokora. Moja privatna poznanstva strogo su odvojena od profesionalnog života i ista ne znače da svoj posao ne obavljam zakonito niti da neovlašteno iznosim podatke, što dobro znaju svi koji me poznaju. Stoga su tvrdnje iznesene u članku na razini klevete s obilježjima kaznenog djela iz članka 149. Kaznenog zakona.

U članku se u negativan kontekst stavlja cijeli Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (dalje „Porezni USKOK“) i dovodi u vezu s MOST-om. Povezivanje djelovanja ovog ureda sa bilo kojom političkom strankom šteti ugledu koji je svojim rezultatima stvorio, stoga takve tvrdnje najoštrije odbacujem.

Ističem da Porezni USKOK čini mali tim od 18 službenika sa mnom na čelu. Od početka rada u veljači 2015. do kraja travnja 2016. (1 godina i 2 mjeseca) Porezni USKOK je podnio 5 kaznenih prijava protiv 41 fizičke osobe. Od mog dolaska na čelo Poreznog Uskoka u svibnju 2016. do danas (1 godina) Porezni USKOK je podnio 10 kaznenih prijava protiv 147 fizičkih i 64 pravne osobe. Ukupno imamo 15 kaznenih prijava protiv 252 okrivljenika, sve u složenim slučajevima organiziranog kriminala velikih razmjera. Pored navedenog, odrađene su i brojne analize za tijela kaznenog progona. U svemu ovome nikad nije neovlašteno „procurila“ niti jedna informacija bilo od mene ili članova moga tima.

Smatram da rezultati najbolje govore i o meni kao trenutnom čelniku i o cijelom timu službenika koji čini Porezni USKOK. I danas radimo na više velikih financijskih istraga koje su u tijeku.

Naglašavam da od veljače 2015. do danas Porezni USKOK samostalno i neometano obavlja svoj posao uz sve potrebne uvjete za rad, stoga se ne mogu oteti dojmu da je jedini cilj plasiranja navedenih informacija destabilizacija Poreznog USKOK-a unutar Ministarstva financija i narušavanje mog ugleda kao čelnika tog tijela.

S poštovanjem,

Paulino Lonza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:12