PIŠE MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ

SEKSOPOLIS Ništa od političara, okrenimo se pjesnicima

Milana Vukovic Runjić
 Berislava Picek / CROPIX

Ovih je dana, ako ste Veliki i Važni, bilo "chic" izjuriti iz Sabora, Vlade, stranke, uletjeti u blindirano vozilo i - nestati u nepoznatom smjeru. Potom ste bili glavna vijest na portalima: gdje li ste samo nestali, je li nestanku prethodila svađa u nekoj dvorani s kaminom... Naravno da nije: vi ste osoba koja voli bez nekog jasnog povoda juriti u velikom, crnom autu, praćenom s još dva slična s rotirkama, to je "macho" i to je "chic".

Koliko se ta situacija ponavlja, shvatila sam kad me u Frankopanskoj, preko puta Leksikografskog zavoda, iz kojeg bi se, da je živ, Miroslav Krleža navirivao kroz prozor, skoro skupilo baš takvo blindirano vozilo, u kojem se vozio - tko? Stakla su zatamnjena, teško je reći. Potom je takvo vozilo projurilo Gundulićevom, a slično je viđeno i na Savskoj.

Kao u nekoj glupoj igrici. Zatamnjene limuzine su svuda oko nas, a mi, naravno, pojma nemamo što se kuha u usijanim glavama. U ovakvoj situaciji narod se osjeća loše, a pogotovo žene kojima se sviđaju moćni muškarci. Ovo su trenuci u kojima se moć urušava, padaju maske i iza njih se ukazuje nešto nalik na ništa. Kako smo mi zemlja političkih moćnika, ne poznajemo neki drugi "star-sustav", nameće se pitanje kako preživjeti uza sve te političke nemoćnike? Istraživanja su već odavno pokazala: većini žena neće smetati ako je muškarac nelijep i stariji od njih, ukoliko u rukama drži izvjesnu moć. To u "nježnijem spolu" pokreće slijepu, neodoljivu žudnju. Biologija je neumitna.

Što su u stvarnosti moćnici, u bajkama su prinčevi. Nekoliko bliskih prijateljica priznalo mi je da ih privlači moć, da je to jače od njih. Ideja da se srećeš s nekim tipom iz crne limuzine izaziva ugodno ježenje po leđima i žarenje u utrobi. Osobno, ne volim likove koji poput papagaja ponavljaju kako "imaju rješenja za Hrvatsku", a onda se uspostavi da četvrt stoljeća nitko nije imao ništa: teško se oteti domu da se ne radi o lažnim tipovima. Opoziciji je malo bolje, vidjeli smo i njihove automobile kako se voze u noći, navodno u neku zagorsku hižu gdje su se nešto dogovorili. Vlada će biti još krhkija, a žene će morati presložiti prioritete i okrenut se davno zaboravljenom izvoru moći - primjerice, pjesnicima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:51